Oryantasyon Eğitimi Nasıl Olmalı? Fransızca “orientation” kelimesinin Türkçe söylenişi olan oryantasyon; işe yeni başlayan çalışanların, işin tüm tutum ve bilgilerini en kısa zamanda kendilerini değerli hissederek ve çalıştığı kuruma aidiyet hissinin oluşması sağlanarak iş yerine uyum sağlanmasının amaçlanmasıdır.
Oryantasyon Eğitimi Nasıl Olmalı?
Oryantasyon eğitimi
İş yeri ve kurumun gerektirdiği tüm tutum ve bilgilerin edinilmesi, oryantasyon eğitimi ile sağlanır. Böylece çalışanın aktarılan bilgilere uyup uymadığı da denetlenir. Eğitim esnasında sorular sorulur, hataların düzeltilmesi sağlanır. Bunu yaparken, çalışanın işi ve eğitimi sağlanmış olur.
Oryantasyon eğitimlerinin önemi nedir
İşletmelerde mevcut düzenin devamlılığının sağlanılması ve kurumsal hafızanın korunup aktif bir gelişim sağlanması için oryantasyon eğitimleri önemlidir.
Oryantasyon eğitiminin içeriğinde neler olmalıdır?
- Öncelikle, çalışana kurumun tanıtılması gerekir. Kurumun şu anki durumu ve gelecek hedefleri anlatılarak çalışanın kurumu benimsemesi ve aidiyet hissinin oluşması sağlanır.
- Yöneticilerin doğru bir şekilde tanıtılması da alt-üst ilişkilerinin doğru şekilde oluşması için önemlidir. Şirkette bulunan tüm yöneticiler tanıtılmalıdır.
- Personelin çalışacağı departman tanıtılmalıdır. Ayrıca görev tanımı yazılı ve sözlü olarak personele açık bir şekilde ifade edilmelidir. Yazılı görev tanımları ise personele imzalatılmalıdır.
- İş kazalarının artmasını engellemek ve çalışanın oryantasyonunu mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirebilmek için kullanılan araç gereçler tanıtılmalı ve nasıl kullanıldığı gösterilmelidir.
- Son olarak; yeni başlayan kurum çalışanına, iş yeri ortamındaki kurallar sözlü olarak anlatılır. Eğer gerekiyorsa yazılı onayı da alınabilmektedir.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.