Enfeksiyon Zinciri ve Basamakları. Mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturabilmesi için belirli şartlar gerekir. Tamamlanması gereken bu aşamalar enfeksiyon zinciri tanımını doğurur.
Bir etkenin sağlam bir kişiye geçerek enfeksiyon oluşturabilmesi için, belirli bir yolla kaynaktan çıkması ya da uygun yollarla konakçıya ulaşması gerekmektedir. Ardından hastalığın oluşması ve konakçının hastalığa karşı duyarlı olup olmadığı gözlemlenir. Eğer konakçı duyarlı ise, enfeksiyon hastalıkları meydana gelmektedir.
Belirli bir enfeksiyon hastalığının meydana gelmesi için etken, bulaşma yolu ve sağlam kişi (konakçı) faktörleri bir arada olmak zorundadır. Enfeksiyon hastalıklarının mücadelesinde, enfeksiyon zincirinin bir ya da birden fazla halkalarının kırılarak bu sayede enfeksiyonun yayılması engellenmektedir.
Enfeksiyon Zinciri ve Basamakları
Etken: Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler hastalığı oluşturan etkenler arasında sayılmaktadır.
Rezervuara giriş: Enfeksiyon etkeninin (bakteri, mantar vs.) kaynağa giriş yoluna verilen isimdir.
Rezervuar (Kaynak): İnsanlar, herhangi bir canlı ya da toprak olabilir.
Rezervuardan çıkış (Kaynaktan çıkış): Eğer kaynak insan ise; deri, solunum, tükürük ve dışkı gibi yollarla kaynaktan çıkış gerçekleşir.
Yeni konakçıya taşınma: Besinler, su ve eşyalar gibi ortak kullanılan faktörlerle gerçekleşebildiği gibi, vektörler yoluyla da mümkün olmaktadır.
Yeni konakçıya giriş: Deri, solunum, sindirim, kan yolu ve cinsel yolla gerçekleşmektedir.
Duyarlı konakçı: Genellikle vücut direnci düşük, bağışıklık sistemi zayıf, yorgun, dengeli ve yeterli miktarda beslenmeyen, ruhsal çöküntüler yaşayan ve kronik hastalıkları olan kişilerde meydana gelir.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.