Doğru duruş şekilleri. İyi bir duruş, dik durmaktan daha fazlasını anlatan önemli bir konudur. Birçoğumuz vücut duruşuna yeterince dikkat etmediğinden sağlık problemlerini önemli düzeyde yaşayabiliyorlar.
Doğru Duruş Şekilleri
Doğru Durmak Neden Önemlidir?
Ayakta durma şekliniz ne kadar sağlıklı bir duruşa sahip olduğunuzu gösterir. Yanlış bir duruşun ardından ciddi bel ve diz ağrıları yaşayabilirsiniz.
Omurganızın duruşu iyi bir duruş pozisyonuna sahip olup olmadığınızı gösterir. Boyun, sırt ve bel bölgesinde gerçekleşen ani hareket ve kazalar, önemli sorunlara sebebiyet verebilir. Başınız aşağıda olmamalı, omuzlarınızın üstünde dik durmalıdır.
Genel duruşunuzu düzenlemek için yapabileceğiniz iyi metodlardan biri de, sık sık gerçekleştirdiğiniz aktiviteleri iyi gözlemleyebilmektir. Örneğin; televizyon izlerken, bulaşık yıkarken ve otururken vücut duruşunuzun nasıl olduğu ile alakalı olabilir.
Bazı insanlar her ne kadar buna dikkat etse de, rutin aktivitelerde gözden kaçan durumlar olabilmektir. Ayrıca aktif olmanın da vücut ve duruş sağlığı için büyük önemi vardır. Sürekli ilgilendiğiniz bir sporu yaparken hangi duruşları tercih ettiğinizi gözlemleyebilirsiniz.
Otururken ve ofiste çalışırken:
- Duruşunuzu sık sık kontrol edin.
- Birçok insan evden çalışmaktadır. İşte, evde ya da okuldayken vakit geçiren insanlar zaman zaman kamburluk sorunuyla karşılaşabilmektedir. Bunun sebebi uzun süreli hareketsizlik, sürekli eğri oturmak, ağır iş koşulları olabilir.
- Doğru oturmak için molaları aksatmamak ve sık sık mola vermek önerilebilir. Uzun süreli hareketsizlikten kaçınmak, kamburluğun oluşmasına engel olabilir.
- Ofis veya ev içerisinde kısa yürüyüşler yapmak ya da en azından hava almaya çıkmak iyi bir alternatif olabilir.
- Kas gerginliğini almak için bacak egzersizleri yapabilirsiniz. Spor ve egzersizler vücut duruşunu olumlu yönde etkileyecektir.
- Omuzlarınızı gevşetin ve kendinizi kasmayın. Omuzları çok geriye çekmeyin, düşük omuz hareketi yapmayın ve dik durmaya kendinizi alıştırın.
- Dirsekler vücuda yakın ve 90 ila 120 derece arasında bükülmelidir.
- Koltuğunuz daima boyun, sırt ve bel bölgesini destekleyecek nitelikte olmalıdır.
- Vücudunuzu aşırı sıkan, sizi rahatsız eden, duruşunuzu bozan giysileri tercih etmemelisiniz. Kıyafetler ne aşırı dar ne de aşırı bol olmalıdır.
- Otururken kalça desteğini mutlaka sağlayın. Oturduğunuz zeminin çok sert olmamasına özen gösterin. Uyluklar ve kalça yere paralel olmalıdır.
Duruşunuzu iyileştirmek için ipuçları:
- Oturduğunuzda dik oturun. Sırtınızı sandalyenin arkasına dayayın ve omuzlarını gevşetin. Başınız dik ve gözleriniz ileriye bakmalıdır.
- Ayaktayken dik durun. Omuzlarını gevşetin ve başınızı dik tutun. Karnınızı içeri çekin ve kalçalarınızı hafiften geriye doğru itin.
- Dik yürüyün. Omuzlarını gevşetin ve başınızı dik tutun. Karnınızı içeri çekin ve kalçalarınızı hafiften geriye doğru itin.
- Gün içinde duruşunuzu sık sık kontrol edin ve gerektiği durumlarda düzeltin.
- Duruşunuzu iyileştirmek için egzersiz yapın. Sırt, karın ve kalça egzersizlerini uygulayabilirsiniz.
- Duruşunuzu iyileştirmek için duruş korsesi kullanabilirsiniz. Bu korse, omurganızı desteklemeye ve duruşunuzu düzeltmeye yardımcı olacaktır.
- Yoga ve pilates gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Bu aktiviteler duruşunuzu iyileştirmenize yardımcı olacaktır.
- Duruşunuzu bozacak alışkanlıklardan kaçının. Uzun süre oturmak, telefonla konuşurken kulağınıza dayamak ve ağır eşyalar taşımak, kaldırmak gibi alışkanlardan kaçınmanız duruşunuz için önemlidir.
Kas iskelet sisteminizde büyük bir zorlanma yaşamıyorsanız, vücut eğrilikleriniz korunuyorsa, vücuda uygulanan ağırlık dengeliyse doğru bir duruşa sahipsiniz demektir. Baş ve göğüslerin dik, karın, kalça ve çenenin içe dönük olduğu bir duruşu tercih edin. Ayrıca ayak mesafesinin yaklaşık 15cm ve dizlerin de açık olmasına özen gösterin. Bu sayede doğru bir duruşa ulaşabilirsiniz.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.