Antibiyotik Direnci Nedenleri. Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişimlere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de buna bir örnektir. İşte Antibiyotik direncinin nedenleri.
Belirli bir ilaca karşı antibiyotik direnci söz konusuysa, antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini ya da çoğalmalarını durduramadığı anlaşılır
Antibiyotik direncine sahip olan bakteriler antibiyotiğin varlığında, dirençli olmayan bakterilere göre avantaj sağlamaktadır.
Bunun bir neticesi olarak da belirli bir zaman geçtikten sonra ortamda bulunan bakterilerin çoğu o antibiyotiklere karşı direnç sahibi olur yani antibiyotiğin etkisini kaybetmesine neden olurlar. Ayrıca, bakteriler dirence neden olan çeşitli gene bağlı yapıları farklı bakteri türlerine de aktarabilme özelliğine sahiptir. Bu da antibiyotik direnci oranının bakteriler arasında yaygınlaşmasını sağlar.
Dirençli bakterilerin sebep olduğu hastalıklar, özellikle yoğun bakım ortamında bulaşır
Yoğun bakımda yatan hastalarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturur.
Dirençli bakterilerin sebep olduğu bu hastalıklar, tedaviye dirençli olup, hastanede yatış süresinin uzamasına ve çeşitli olumsuz komplikasyonların gelişmesine ve ölüm-hastalığa yakalanma oranlarında artış yaşanmasına neden olurlar.
Antibiyotik direnci nedenleri
- Hastalıkların tedavisinde gereksiz yere ya da bilinçsizce antibiyotik kullanımı
- Tarım ve hayvancılık sektörlerinde gereksiz yere antibiyotik kullanılması
- Turizm, göçler ve uluslararası yolculuklar
- Hijyen eksikliği
İnsanlık, yeni antibiyotik geliştirmede bakterilerin direnç geliştirme hızına yetişemiyor.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.