Wernicke Korsakoff Sendromu. Wernicke ensefalopatisi (WA) ve Korsakoff psikozu (KP) olarak tanımlanan bu iki durum birbirinden farklıdır. Ancak çoğu zaman birlikte yaşanmaktadır. Bugün 19. yüzyılın sonlarına doğru tanımlanan bu iki psikolojik bozukluğu ele alacağız. Peki, Wernicke Korsakoff Sendromu Nedir?
Wernicke Korsakoff Sendromu
Wernicke Ensefalopatisi
1881 yılında Carl Wernicke tarafından tanımlanan bu durum, çeşitli klinik ve patolojik gözlemlere dayanarak karar verilmiştir. Wernicke tarafından yapılan gözlem, ikisi alkolik erkek, biri de sülfirik asitten zehirlenen ve kusmaları olan genç bir kadın olmak üzere üç hastadan oluşmaktadır.
Bu gözleme dayanarak, hastalarda nistagmus, ataksi (düzensiz çeşitli bozukluklar), bakış paralizisi (Kraniyal sinir bozukluğu) gibi durumlar mevcuttur.
Wernicke ensefalopatisi, B1 vitamini (Tiamin) eksikliğine bağlı olarak gelişen ani bir psikolojik-nörolojik olaydır. Klinik olarak ele alındığında bilinç bozukluğu ve oftalmopleji (bir göz kusuru) gibi çeşitli problemleri de beraberinde getiren karakterize bir tablodur.
Wernicke ensefalopatisinin temelinde, birtakım malnütrisyonlar (beslenme bozuklukları) ve alkolizm yatmaktadır.
Wernicke Ensefalopatisinin Belirtileri Nelerdir?
- Dikkat kayıpları ve çeşitli odaklanma sorunları
- Bilinç seviyesinde ciddi düşüklük
- Nistagmus gibi ani tekrarlayan göz kapağı hareketleri
- Oftalmopleji gibi gözlerin hareket ettirilememesi durumu
- Lezyonlar
- Koma
- Ölüm
Bu hastalık çoğunlukla B1 ya da alkol tüketimine bağlı olarak gelişen bir bozukluktur. Absorbsiyon dengesizlikleri ve beslenme bozukluğu kombinasyonları gibi faktörler alkol tüketiminden kaynaklanmaktadır.
Korsakoff Sendromu
Wernicke ensefalopatisinden kurtulan kişilerin yaklaşık olarak %80’inde görülen Korsakoff sendromu, daha önce Wernick ensefalopatisi yaşamamış kişilerde de görülebilmektedir.
Nörotoksik etkilerden etkilenen beyin hücreleri, Korsakoff hastalarında daha az olmakla beraber, tiamin ve asetilkolin gibi kimyasal bileşen eksikliği amneziye (hafıza kaybı) neden olmaktadır.
Patolojik açıdan incelendiğinde, Wernicke ve Korsakoff sendromları arasındaki farkları ayırmak çok net değildir. Ancak ortak noktalar ele alındığında, her iki sendromun da ortak çakıştığı belirtiler ve nedenleri bulunmaktadır.
İki hastalığın arasında kesin bir çizgi bulunmadığından pek çok araştırmacı bu sendromları, “Wernicke-Korsakoff Sendromu” olarak ele almaktadır.
Alkolün kötüye kullanımı, bilişsel düşüşe ve Korsakoff sendromuna neden olmaktadır.
Korsakoff sendromu vakaları incelendiğinde, çoğu hastaların alkolün yanlış kullanımına bağlı olarak Korsakoff’a bağlı semptomları yaşadıkları gözlemlenmiştir.
Araştırmacılar, Korsakoff sendromuna yatkınlık konusunda birçok genetik varyasyondan bahsediyorlar. Bunların başında malnüstrisyon bozuklukları gibi zayıf beslenme ve yeteri kadar beslenme ihtiyacını karşılayamama durumu yer alıyor.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.