0
More

    Deli Dana Hastalığı (BSE)

    Deli Dana Hastalığı (BSE). Deli dana hastalığı (BSE), en az bu kadar inandırıcı olan başka bir teori daha vardır. Bu teoride konu kadavralar, beyin sulanması ve delirme. İnekler, sudan şişmiş cesetler ve kemik unu. Deli dana hastalığının nasıl ortaya çıktığını açıklamaya yönelik detaylar hiçbir zaman net değildi. Ancak İngiliz tıp uzmanlarının 2005 yılının Eylül ayında Lancet dergisinde açıklamış oldukları teorinin korkun bir tarafı bulunmaktaydı.

    Deli Dana Hastalığı (BSE)

    Deli dana olarak adlandırılan bu salgın hastalığın ortaya çıkışı hakkında söylenen bazı iddialar ise şaşırtıcı.

    kick sleeping GIF

    Zira Alan ve Nancy Colchester, deli dana hastalığının, İngiliz ineklerine Hindistan’dan gelen ve insan ceset parçaları ile karışmış yemler verilmesi nedeni ile ortaya çıktığını iddia ediyorlardı. Canterbury Üniversitesi’nde eğitim veren ve araştırma yapan bilim adamlarının bu tezi mide bulandırıcı ve kafa karıştırıcı.

    Nedeni ise, şu ana kadar kabul edilen enfeksiyon zincirini tersine çeviriyor; İddiaya göre, BSE hasta ineklerden insanlara geçmiyordu, direkt olarak insanlardan hayvanlara geçiyordu. Böylece danalar, hasta danaların etini yiyen insanlar için enfeksiyon olasılığı yaratıyordu. İkincisi ise, İngiliz bilim adamlarının bütün bilimsel kanıtlama yöntemine rağmen, Hinduların birçok Batılı tarafından yadırganan cenaze ritüellerinin bu salgın hastalığının yayılmasından sorumlu olduğu eleştirisi de hissediliyordu.

    İngiliz doktorlar, tezleri için çeşitli inandırıcı kanıtlar da sunmaktaydı. 60’lı ve 70’li yıllarda, Hindistan’dan yüz binlerce ton bütün hayvan kemiği, ezilmiş emik ve kadavra parçası İngiltere’ye ithal edilmişti. İddia edilene göre, bunların içerisinde hep insan cesetlerinin parçaları da bulunmaktaydı. İngiltere’de hayvan yemi ve gübre bu tuhaf malzemelerden üretilmiştir.

    Bu karmaşık ve aynı derece de tiksindirici alışveriş, o zamanlarda nerede ise hiç denetlenemiyormuş. Britanya Adası’nda hiçbir kurum, kadavraların hayvan yemi olarak işlenmeden önce sterilize edilip edilmediğine, edildi ise de bu işlemlerin nasıl yapıldığını kontrol etmemiştir.

    Lancet dergisinde makalelerini yayımlanan doktorlar, nehir kenarlarında ve arazide kemik ve kadavra toplamanın Hintli fakir çiftçiler için ek gelir kaynağı olduğunu da kanıtlar listesine eklemişlerdir. Hintlilerin yalnızca küçük bir kısmının maddi imkanları ölülerini Hindu geleneklerine sadık bir şekilde tamamen yakmaya yettiği için, birçok cesedin hiç yakılmadan veya sadece kısmen yakılarak nehirlere atıldığını iddia ediyorlardı. Sadece, Ganj Nehri kıyısındaki kutsal şehir Varanasi’de yılda yaklaşık olarak 40 bin ölü yakılıyordu. 2004 senesinde, çevreci uluslararası bir ekip iki gün içerisinde, Ganj Nehri’nin sadece on kilometrelik bir kıyı şeridinden 60’tan fazla ceset bulmuştur.

    Alan ve Nancy Colchester İnsan cesetlerinin Avrupa’daki hayvan ve hayvan ürünleri işleme tesislerine ve yem kırma tesislerine gönderildiği belgelerle kanıtlı diye yazmıştır.

    Deli Dana Hastalığı

    Sunmuş oldukları kanıtların gerisi ise istatistiksel; Yılda yaklaşık olarak 150 Hintli klasik Creutzfeld-Jakob (CJD) hastalığından dolayı ölüyordu. Bunların yaklaşık olarak 120’si Hindu. Hastalığın klasik versiyonundan, insanlar için daha tehlikeli olan yeni Creutzfeld-Jakob değişkeni oluşabiliyor, çünkü bunun için yalnızca beyindeki prion proteinlerinin yer değişikliği ve konumsal olarak yeniden şekillenmesi gereklidir. Daha etkili olan vCJD, gücü bakımından danalarda bulunan BSE ile eşdeğerdir.

    Araştırmacıların tezi, Hindistan’da Creutzfeld-Jakob hastalığından ölen insanların cesetlerinden bazılarının Avrupa’daki yem fabrikalarına ulaştığı yönündeydi. Bazı İngiliz inekleri beslenirken, hastalık taşıyan yemleri yemişlerdir bu da onlara deli dana hastalığına neden olmuştur. 1986 yılından 2005 yılının yazına kadar yalnızca İngiltere’de yaklaşık olarak 180 bin deli dana vakası görülmüştür. Dünya genelinde 2006 yılına kadar insanlarda 164 vCJD vakası kayıtlara geçirilmiştir.

    Nancy Colchester ve Alan, hastalığın yalnızca insandan hayvana geçen, olası bir küresel enfeksiyon zincirini ve oradan tekrar insana dönüşünü göstermekle kalmamıştır. Moleküler biyoloji alanında, tezlerini destekler gibi görünen birçok ipucu da sunmuşlardır. Çünkü tehlikeli prionların koyunlardan danalara geçtiğine dair, daha önce ilgi gören tezdeki gibi, mikroorganizmaların farklı formları bu şekilde değişime uğramış ve yeniden biçimlenmiş olabilir.

    Fakat scrapie hastalığına yakalanmış kuzulardan kaynaklanan bir enfeksiyonun moleküler biyoloji alanında kanıtlar zinciri, Nancy Colchester ve Alan’ın yeni açıklamasından sağlam değildi. Hintli nöropatoloji uzmanı Susarla Shankar, Lancet dergisinin aynı sayısında Nancy Colchester ve Alan’ın tezine karşı çıkmaktaydı.

    Belirtileri

    • Unutkanlık
    • Konuşmada ve yazmada bozukluk
    • Kaslarda kasılma
    • Dengesizlik
    • Görme bozuklukları
    • Sağ ve solu karıştırma (yön)
    • İnsanları tanıyamama

    Emergency Room Chase GIF by Cheezburger

    Deli Dana Hastalığı Seyri

    Hastalığın başlangıcından itibaren 3 ile 12 ay içerisinde ölüm görülür.

    Deli Dana Hastalığı Nasıl Teşhis Ediliyor?

    Mikrobun vücutta yaratmış olduğu bağışıklık moleküllerinin kanda tespit edilmesi ile deli dana hastalığı teşhis edilir.

    Deli dana hastalığından nasıl korunulur?

    • Hasta olan hayvanların eti yenmemeli ve imha edilmeli
    • Hastalıklı kişilerden kan alınmamalıdır
    • Hayvansal ürünler sürekli teftiş edilmeli
    • Sağlık sektöründe çalışan kişiler, hasta olan kişilere ait kanlı aletler ile temastan kaçınmalı

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz