0
More

    İnsan Kendi Ağız Kokusunu Duyar Mı?

    İnsan Kendi Ağız Kokusunu Duyar Mı? Hepimizin başına illaki gelen bir olaydır. Bir kere bile olsa, ağzınız kokuyor mu diye kontrol etmek için avuçlarınız ile ağzınızı ve burnunuzu kapatıp hohlayıp koklamışsınızdır. Ancak insanlar bu şekilde yapıldığı zaman koku varsa burnu ile algılayacağını düşünmektedir. Teoride doğru görünüyor evet ancak uygulamada bu işe yaramayacaktır. Diğer bir şekilde (daha doğru) anlatacak olursak; koku kendi kokunuzdan farklı ise o zaman anlayabilirsiniz.

    İnsan Kendi Ağız Kokusunu Duyar Mı?

    giphy

    Kendi ağız kokunuzu sürekli olarak soluduğunuz için bu kokuya alışırsınız ve onu neredeyse hiç duyamaz veya hafif bir şekilde algılarsınız. Örnek olarak; çoğu insan ter koktuğu halde ter koktuğunu fark etmemektedir.

    Gelelim ağız kokusu neden kaynaklanır sorusuna;

    Tükürük bezleri, tükürük salgılamak ve bu salgıyı ağız içine iletmek ile görevlidir. Bunu bilmeyenimiz yoktur. Gün içerisinde tükettiğiniz besinlerde ve sıvı tüketiminde azalma olduğu zamanlarda ağzımızdaki tükürük miktarı azalabilmekte. Geceleri uyku sırasında da tükürük salgısı tamamen sıfırlanmaktadır. Bu da demek oluyor ki; ağzımız kendini temizlemek için ihtiyacı olan sıvıyı bulamıyor, bu durum sonrasında yani sabahları kalktığımız zamanlarda ağzımız kokabilir.

    giphy

    Azalan tükürük miktarını olması gereken düzeye getirmek için su tüketmek çok önemli bir etkendir. Günde 2-3 litre su tüketimi diş sağlığınızı korumaya ve tükürük kaynaklı olan ağız kokusunu engellemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle alkol, sigara, çay, kahve ve şekerli gıdalar tüketmek de ağızda bulunan bakterilerin armasına neden olmaktadır ve bunun akabinde de ağız kokusu oluşmaktadır. Bunu önlemek için de çay, kahve, alkol gibi sıvıları tüketmeyi bırakabilir veya tüketimini azaltabilirsiniz.

    Bunun dışında diş bakımlarını ve diş hastalıklarını ihmal etmek de ağız kokusu oluşumuna neden olmaktadır. Dişte oluşan çürükler, diş eti hastalıkları, ağız içerisinde var olan protezler ve eski köprü de ağız kokusuna neden olmaktadır.

    Yoğun stres kötü kokuya neden olabilmektedir

    “Halitozis” adı verilen ağız kokusu, ağız içerisinde bulunan bakterilerin içerikli ürünlerinden ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusu; patolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak üç farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Örnek olarak, stres altındaki birinin tükürük akımının azalması ile birlikte dolaylı olarak halitozis ortaya çıkabilmektedir.

    Bunun dışında bazı hastalar ise ağız kokusunu sadece kendileri hisseder ve bundan rahatsız olur, bu da hayatlarını pek iyi etkilemez. Bu duruma da “hayali halitozis” adı verilmektedir.

    giphy

    Ağız kokusunu engellemek için dikkat edilmesi gerekenler

    • Tam bir ağız muayenesi yapılmalı. Yapılan koku testleri ile uçucu sülfür gazları ve halitozis hastalığının boyutları tespit edilmelidir.
    • Diş ve diş eti problemleri ile diğer patolojik nedenlerin tedavileri yaptırılmalıdır.
    • Ağız kuruluğunun önüne geçmek için gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir.
    • Ağzınızın hijyenine özen göstermelisiniz.
    • Tükürük salgısını hareketlendirmelisiniz. Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olmaktadır. Peki bunu nasıl yapacağım diye soruyorsanız; şekersiz sakız çiğneyerek (en kolay yol).
    • Su içeriği bakımından bol olan meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
    • Fazla sarımsak, soğan ve baharat tüketiminden kaçınmalısınız veya pişirerek tüketebilirsiniz.

    Son olarak; dil çok pütürlü ve girintili bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bakterilerin rahatlıkla yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizi fırçalarken dilinizin yüzeyini ve arka kısmını da fırçalamak, ağız kokunuzu önlemek açısından size artı olacaktır.

    İnsan Kendi Ağız Kokusunu Duyar Mı? adlı yazıyı bitirdiyseniz, sağlık ile ilgili diğer yazılarımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz