0
More

    Protein Tozu Nedir?

    /

    /

    Protein Tozu Nedir? Protein tozlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Protein tozlarının farklı yapıları ve içerikleri yüzünden çoğu insan hangi protein tozunu alacağına karar vermekte zorlanmaktadır.

    Protein Tozu Nedir?

    Protein Tozu Çeşitleri

    • Whey proteini
    • Et Proteini
    • Kazein proteini
    • Yumurta proteini
    • Soya proteini

    1. Whey Proteini

    Whey proteinin bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük sebebi ise kana karışma hızıdır. Proteinler arasında en hızlı şekilde etki eden protein türü Whey proteinidir. Hızı sayesinde whey proteini antrenman sonrası kasların protein ihtiyacını olabilecek en hızlı şekilde karşılayacaktır. Whey proteinin bir diğer önemli kullanım zamanı ise gece boyunca proteinsiz kalan kasları hızlı bir şekilde beslemek için sabah kalktıktan sonradır.

    Sütte bulunan proteinin yaklaşık %20’si Whey proteinidir. Whey proteini bütün esansiyel amino asitleri içeren çok kaliteli bir protein kaynağıdır. Esansiyel amino asitlerin yanı sıra whey proteini aynı zamanda kas kütlesi oluşumunda büyük rol oynayan BCAA (Dallı Zincirli Amino Asit) bakımından da zengindir.

    2. Et Proteini

    Et proteinleri hayvanlardan elde edilir. Et proteini tozu, kırmızı ette bulunan proteinlerin bir takım işlemlerden geçirilmesi ile oluşan protein tozudur. Kırmızı et en yüksek oranda protein içeren, protein kaynaklarından biridir. Kırmızı et proteini aynı zamanda içerdiği zengin BCAA miktarı bakımından en önemli protein kaynağı olarak gösterilmektedir.

    3. Kazein Proteini

    Kazein proteini sütte bulunan proteinin yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır. Kazein proteini de whey proteinde olduğu gibi tüm esansiyel amino asitleri içeren yüksek kalitede bir protein kaynağıdır. Kazeinin en büyük özelliği ise whey proteinin aksine çok yavaş sindirilmesidir. Bu özelliği sayesinde kaslara daha uzun süreli bir protein desteği sağlamaktadır.

    Kazein proteini spordan hemen sonra whey proteiniyle beraber alınabilmektedir. Kazein proteinin en yaygın kullanım şekli ise gece yatmadan hemen öncedir. Kazein proteini bu şekilde alındığında gece boyunca kaslarınızın proteinsiz kalmasına engel olacaktır.

    4. Yumurta Proteini

    Yumurta proteini, adından da anlaşılacağı üzere yumurtanın beyazından alınan proteindir. Besinlerden alınabilecek en kaliteli proteinlerden biri olarak gösterilir. Yumurtanın sarısında vitamin ve yağlar, beyazında büyük oranda protein bulunur. Yumurta beyazı yağ içermez. Tüm temel amino asitleri içerir.

    Ayrıca yumurta beyazında dengeli ve yeterli miktarda dışarıdan alınması gereken amino asitler de bulunur. Sindirimi oldukça kolay ve hızlıdır. Yumurta beyazından alınan protein miktarının neredeyse tamamını vücut kullanır. Emilim bakımından önerilen ve en sık kullanılan tüketim şekli rafadandır.

    5. Soya Proteini

    Soya proteini soya fasulyesinden elde edilen bir protein türüdür. Bitkisel bir protein olmasına rağmen soya proteini tüm esansiyel amino asitleri içermektedir. Soya proteini laktoz (süt şekeri) içermediği için laktoz duyarlılığı olan kişiler için ideal bir protein kaynağı oluşturmaktadır.

    Soya proteinin emilim süreci ise whey proteine göre daha yavaş ama kazein proteinine göre daha hızlıdır. Soya proteini spordan önce ya da hemen sonra kullanılabilmektedir.

    Hangi Protein Türünü Kullanmalısınız?

    Bu durum tamamen amacınıza göre değişiklik gösterir. Eğer spor sonrası bir protein takviyesi almayı düşünüyorsanız whey proteini önceliğiniz olmalıdır. Alternatif olarak kompleks bir protein ya da whey ile kazeini karıştırıp beraber kullanabilirsiniz.

    Diyet ya da zayıflama dönemindeyseniz düşük yağ ve şeker oranına sahip bir protein türünü kullanmanız daha uygun olacaktır. Burada en iyi alternatifler izole whey protein ya da kazein protein ürünleri olacaktır.

    Diyet döneminde proteinin içerdiği amino asitler sayesinde yağ yakımına ve kas kütlesinin azalmamasına yardımcı olduğunu belirtmek isteriz. Laktoz toleransınız düşükse yine izole whey proteini ya da soya proteini kullanmanız daha doğru olacaktır.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum Yap

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz