0
More

    Ramazan Ayında Spor

    Ramazan Ayında Spor. Ramazan’da oruç tutan biriyseniz spora ara vermeniz gerekmemektedir. Yazımızı okuyarak sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz.

    Çoğunuz Ramazan ayında antrenmanlara ara veriyorsunuz. Ancak antrenman yapmaya devam etmenin hiçbir sakıncası yoktur, tabi dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu zaman içerisinde antrenmanlara ara vermek yerine, oruç tutmanın faydalarına ve yeni hedeflerinize odaklanmanız sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.

    Ramazan Ayında Spor

    Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

    Oruç tutmanız aslında kilo vermenin yanında sağlıklı yaşam sürenizi de uzatmaya yarayan bir tekniktir. Dünya genelinde birçok diyetisyen ve antrenör, uzun süreler boyunca uyguladıkları beslenme alışkanlıklarını Intermittent Fasting (aralıklı oruç) ile değiştirmişlerdir.

    Aralıklı Oruç; 16-20 saat boyunca yemek yemeden, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri ve kalorileri 4 ile 6 saatlik bir zaman diliminde aldığınız beslenme türüdür. Anlayacağınız gibi bu beslenme şekli oruç tutmaya çok benzemektedir.

    Sizde Ramazan boyunca antrenmanlarınıza devam ederek faydalarını görebilirsiniz. Oruç tutmanın sağlık için diğer faydalarına gelecek olursak;

    • Yağ oranını azaltmak isteyen biriyseniz kalori açığı oluşturmaktadır.
    • Gün içerisinde abur cubur tüketen biriyseniz insülin duyarlılığını düzenlemektedir.
    • Kas oranını artırarak güçlenmeyi hedefleyen biriyseniz büyüme hormonu salgılanmasını artırmaktadır.
    • Stresi azaltmaktadır, kan basınıcı düşürmektedir ve bazı kanser hücrelerinin oluşumuna engel olmaktadır.

    Ramazan ayında antrenmanlar nasıl olmalıdır?

    Yapmanız gereken ilk ve en önemli şey antrenman saatlerinizi düzenlemektir. Oruç tuttuğunuzda etkili bir şekilde antrenman yapmak için üç zaman diliminiz vardır.

    Sahur öncesi: Sabah aç karna (kahvaltıdan önce) spora gitmek çoğu kişinin tercih ettiği zamandır. Uyku düzeninizin bozulması konusunda herhangi bir endişeniz yoksa, antrenmanlarınızı sahurdan önce yapmak etkili olacaktır.

    İftardan 1 saat önce: Bu zaman diliminde ise sizi fazla yormayacak yani ileri seviye antrenman programı uygulamadan yapmak daha iyi olacaktır. Karbonhidrat seviyeniz düşük olacağı için enerjiniz fazla olmayacaktır. Unutmayın en büyük dezavantajı antrenman sırasında sıvı tüketemeyeceksiniz. İftar sonrasında bol sıvı tükettiğinizden emin olun.

    İftardan 2 saat sonra: İftar sonrası, bir buçuk – iki saat (1,5-2) sonra spor yapmak daha sağlıklı olacaktır. Sebebi ise, yediklerinizi hazmetmiş olacaksınız. Antrenman boyunca sıvı yeteri miktarlarda tükettiğinizden emin olun.

    Diğer bir konu ise uyku düzeninizi korumanız. Ramazan boyunca uyku düzeninizi bozmaktan kaçınmalısınız. Yeteri kadar dinlenmediğinizde enerji ve konsantrasyon seviyeniz düşük olacaktır ve psikolojiniz negatif yönde etkilenebilir. Uyku, kas dokusunun ve cildin yenilenmesini sağlayan hormonları salgıladığı için 7-8 saat uyumaya özen gösterin.

    Gelelim beslenme konusuna.

    Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?

    İftarda ve iftar sonrasında fazla yemek yememek için kendinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Bildiğiniz gibi tüm besin değerlerini alabilmek için kısıtlı bir zamanınız olacak. Kalori bakımından yüksek besinleri tüketmek ancak süt gibi diyet alerjenlerinden uzak durmanız sizin için çok daha yararlı olacaktır. Sebze ve yüksek lifli karbonhidratları tüketmeyi unutmayın.

    Su kaybınız fazla olacağı için yeteri miktarda sıvı tükettiğinizden emin olmalısınız. Özellikle antrenman yapacağınız günlerde biraz daha dikkatli olmalısınız.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz