Öğrenilmiş İyimserlik Kuramı. “İyimserliğin kaynağı hem kendimizde, hem de toplumdadır” diyor Marcus Seneca. Öğrenilmiş Çaresizlik teorisiyle meşhur olan Martin Seligman, aynı zamanda “Öğrenilmiş İyimserlik Kuramı” fikrini de ortaya atmıştır.
1- Öğrenilmiş İyimserlik Kuramı, kendimizi suçlamayı nasıl bırakmamız gerektiğini, olası en kötü sonucu görme alışkanlığımızdan nasıl kurtulacağımızı, nasıl daha iyimser bir insan modeliyle bütünleşeceğimizi öğretir.
2- Martin Seligman, iyimserliğin yaşam üzerine olumlu ve olumsuz etkisi olduğunu savunur.
İyimserlerin ve kötümserlerin yaşam süreleri arasında değişiklik olduğunu savunan Seligman’a göre 4 etken vardır.
Öğrenilmiş İyimserlik Kuramı’nın Yaşamı Uzatmasını Sağlayan 4 Etken:

- İyimser insanlar, aktif değil pasif bir yaşam sürdürürler. Bu insanlar karşılaştıkları herhangi bir durumda daha az olumsuz ve zayıf bir tepki gösterirler.
- İyimser insanlar, sağlıklarına daha fazla özen gösterirler. Sağlıklarını korumak adına aldıkları birçok önlemin, kendilerini koruyacağına inanarak olumlu bir etki oluştururlar.
- Öğrenilmiş İyimserlik Kuramına göre iyimser insanlar, depresyon problemi yaşama konusunda, kötümser insanlara karşı daha güçlüdürler, kötümserlere göre daha az bu problemi yaşarlar.
- İyimser insanların bağışıklık sistemi, kötümser insanlara göre daha sağlıklı çalışır.
3- Seligman, Öğrenilmiş İyimserlik üzerine yaptığı birçok deney sonucunda, iyimser insanların, kötümser insanlara göre daha başarılı olduğuna karar vermiştir.
4- İnsanların yeni bir açıklama tarzı öğrendikleri zaman, yaşanılan bunalımların (depresyon) üstesinden daha kolay gelinebileceğini savunmuştur.
5- Çaresizlik olgusuyla karşılaşmadan önce eğer insanlar yaptığı eylemlerin doğruluğuna inanırsa, iyimserlik gelişir ama diğer durumlarda çaresizlik gelişir.
Son olarak; Öğrenilmiş Çaresizliğin depresyona kadar ilerlememesi için iyimserliğimizi geliştirmemiz gerekir.
Martin Seligman’ın ortaya attığı bir diğer teori ise Öğrenilmiş Çaresizlik Kuramıdır. Bu kurama göre Öğrenilmiş çaresizlik, belli bir durumda sürekli olarak olumsuz tepki alma deneyimi sonucunda ortaya çıkan başarısızlığı kökten kabullenme durumudur. Başarısızlığı kabulleniş öylesine güçlü bir psikolojik etkidir ki bazen başarısızlığın önündeki tüm engeller kalksa da kişi başarısız olacağına inandığı için engelin kalkmış olduğunu fark edemez.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.