Kol Kasları Anatomisi. Yapısı ve işlevi bakımından biraz karmaşık gibi gözüken kol kasları anatomisi aslında en çok işlev için kullandığımız kas gruplarındandır. Bu kaslar aracılığıyla bükme, sıkma, taşıma, kaldırma gibi hareketleri rahatlıkla yapabiliriz. Kol kaslarının bulunduğu eklemler iç içe çalışmaktadır. Aşağıda kol kaslarına ait anatomik özellikleri göreceksiniz.
Kol Kasları Anatomisi
Kolu saran fasya humerusun iç ve dış kenarlarına tutunur. Böylece kolu iki kompartmana ayırır. Ön kompartmanda fleksor kaslar, arka kompartmanda ekstensor kaslar yer almaktadır.
Biceps Brachii
Kolun ön tarafında bulunan biceps brachii, mekik şeklinde ve iki başlı bir kastır. Dirsekle omuz arasına yerleşen ve halk arasında pazı kası olarak bilinen biceps brachii, iki parçaya sahiptir. Bu bölümler farklı hareketlerde ve farklı oranlarda kasılırlar.
Kol sabit ise ön kola, ön kol sabit ise kola fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar. Biceps brachii, ön kolun en güçlü supinatorudur. Siniri ise N. musculocutaneus’tur.
Coracobrachialis
Musculus coracobrachialis, processus coracoideus’tan başlayarak humerusun orta kısmının iç yüzünde son bulur. Kola fleksiyon ve adduksiyon hareketlerinin yaptırılmasını sağlar. Siniri ise musculocutaneus’tur.
Brachialis
Musculus brachialis, kolun ön yüzünde ve biceps brachii’nin derininde yer almaktadır. Ön kola ve ön kol sabit ise kola dirsek ekleminde fleksiyon yaptırır. Bu kas, humerusun 2/3 alt bölümünün ön yüzünden başlayarak, tuberositas ulnae ve processus coronoideus ulnae’da sonlanır.
Triceps Brachii
Musculus triceps brachii, kolun arka tarafında bulunan kalın bir kastır. Ön kolun en kuvvetli ekstansor kasıdır. Uzun başı caput longum’dan başlar. Caput longum; tuberculum infra glenoidale’den başlar. Kolun üç başlı brachium kasıdır. Siniri N.radialis’tir.
Articularis Cubiti (M. Subanconeus)
Articularis cubiti, humerusun arka yüzünün alt bölümünden başlayarak, bilek ekleminin arka yüzüne yapışır. Bu kas, el bileğinin ekstansiyonu sırasında dirsek eklemi kapsülünü kaldırır.
Palmaris Longus
Palmaris longus, ince ve uzun bir kastır. Epicon medialis ve ön kol fasyasından başlayarak aponeurosis palmaris’te son bulur. Bu kas, sıklıkla tek ya da çift taraflı olarak bulunmayabilir. Palmaris longus, kola fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar.
Pronator Teres
Pronator teres, iki başlı bir kastır. Caput humerale epicondylus medialis humeriden, caput ulnare processus coroideus ulnae’dan başlayarak, radiusun dış yan yüzünün orta bölümünde son bulur. Bu kas ön kol ve ele pronasyon yaptırıcı, yuvarlak pronator kasıdır.
Flexor Carpi Radialis
Pronator teresin iç yanında yer alan flexor carpi radialis, epicondylus medialis’ten septum intermusculare ve ön kol fasyasından başlamaktadır. Fleksiyon ve radial abdukdiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar. Siniri N.Medianus’tur.
Flexor Carpi Ulnaris
Flexor carpi ulnaris, yüzeyel kasların en iç kısmında bulunur. Caput humerale, humerusun iç yan epikondili’nden, caput ulnae, ulnae’nın arka kenarından ve olecranon’dan başlayıp her ikisi de pisiform kemik ve beşinci meta karpal kemiğin tabanında sonlanır. Bu kas, ele fleksiyon ve adduksiyon hareketlerinin yaptırılmasını sağlar.
Flexor Digitorum Superficialis
Flexor digitorum superficialis, yüzeyel kasların en genişi ve en derinde olanıdır. Caput humeroulnare, humerusun iç yan epidondiliyle ulnae’nın processus coronoideusundan, caput radiale, radius’un ön kenarının orta bölümünden başlar.
Bu kas, baş parmak hariç el parmaklarının orta falankslarında sonlanır. Bu parmakların orta falankslarına fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar. El parmaklarının yüzeysel bükücü kasıdır.
Flexor Digitorum Profundus
Flexor digitorum profundus, yüzeyel grup kaslarının derininde ve ön kolun ulnar tarafında yer almaktadır. Bu kas, ulnanın üst yansısının ön yüzünden başlayarak, baş parmak hariç el parmakları distal falankslarının tabanlarında son bulur. Bu parmakların distal falankslarına fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlayan derin bükücü kasıdır.
Flexor Pollicis Longus
Flexor pollicis longus, radiusun ön yüzünün orta bölümü ve ulnanın processus coronoideus’undan başlar. Bu kas, baş parmağın distal falanksı tabanında sonlanmaktadır. Flexor pollicis longus, baş parmağa fleksiyon yaptırıcı, uzun bükücü kastır. Siniri: N. Medianus
Pronator Quadratus
Dört köşeli yassı bir kas olan pronator quadratus, radius ve ulnanın alt kısımlarını önden çaprazlamaktadır. Bu kas, ulnanın ön yüzünün 1/4 alt kısmından başlayarak radiusun ön yüzünün 1/4 alt kısmında sonlanır. Pronator quadratus kası, ele ve ön kola pronasyon yaptırıcı, dörtgen pronator kasıdır.
Fascia antebrachii, el bileğinde transvers yönde uzanan liflerle takviye edilmiştir. Bunlar hareketler esnasında, kas kirişlerinin eklem ekseninden uzaklaşmasını engeller. Radius ve ulnaya yapışan bu oluşumlar;
Retinaculum flexorum manus
Radius ve ulnaya yapışan oluşumların önde bulunanıdır. Elin fleksör retinaculumudur.
Retinaculum extensorum
Radius ve ulnaya yapışan oluşumların arkada bulunanıdır. Elin ekstensör retinaculumudur.
Brachioradialis
Ön kolun radial tarafındaki en yüzeyel kastır. Septum intermusculare brachii laterale ve humerusun dış kenarından başlar. Brachioradialis kası, processus styloideus radii’de sonlanan ve ön kola fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlayan brakiyoradiyal kastır.
Extensor Carpi Radialis Longus
Musculus extensor carpi radialis longus, humerusun dış yan epikondilinden başlar. Bu kas ikinci metakarpal kemik tabanında sonlanmaktadır. El bileğine ekstensiyon ve abduksiyon yaptırır. El bileğini gerici kastır.
Extensor Carpi Radialis Brevis
Musculus extensor carpi radialis brevis, humerusun dış yan epikondilinden başlar. Bu kas, üçüncü metakarpal kemik tabanında sonlanmaktadır. El bileğine ekstensiyon ve abduksiyon hareketlerinin yaptırılmasını sağlar. El bileğinin kısa gerici kasıdır.
Extensor Digitorum
Musculus extensor digitorum, humerusun dış yan epokondilinden başlar. 2. – 5. el parmaklarının distal falankslarında son bulur. Bahsedilen parmaklara ve el bileğine ekstensiyon hareketinin yaptırılmasını sağlayan el gerici kastır.
Extensor Digiti Minimi
Musculus extensor digiti minimi, humerusun dış yan epikondilinden başlar. Bu kas, el küçük parmağının dorsal aponevrozunda sonlanır. Küçük parmağa ekstansiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar.
Extensor Carpi Ulnaris
Musculus extensor carpi ulnaris, caput humerale’den başlar. Humerusun dış yan epikondili, caput ulnare ve ulna’nın arka kenarından başlayarak her ikisi beraber beşinci metakarpal kemik tabanında son bulur. Extensor carpi ulnaris kası, el bileğine ekstensiyon ve adduksiyon yaptıran iç yan gerici kasıdır.
Anconeus
Musculus anconeus, epicondylus lateralis humerinin arkasından başlar. Bu kas olecranon ve ulnanın arka yüzünde son bulur. Ön kola ekstensiyon ve ulna’ya da abduksiyon yaptıran dirsek kasıdır.
Supinator
Musculus supinator, epicondylus lateralis humeri ve ulna’nın radial çentiğinin hemen altında crista musculi supinatoris’ten başlar. Bu kas, radius’un dış yan yüzünün 1/3 üst bölümünde sonlanır. Ön kola ve ele supinasyon yaptırıcı supinator kasıdır.
Abductor Pollicis Longus
Musculus abductor pollicis longus, ulna ve radius’un arka yüzlerinden başlar. Bu kas birinci metakarpal kemikte sonlanmaktadır. El baş parmağına abduksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlayan uzun abduktör kasıdır.
Extensor Pollicis Brevis Muscle
Musculus extensor pollicis brevis muscle, radius’un arka yüzü ve membrana interossea antebrachii’den başlar. Bu kas, el baş parmağının proksimal falanksının tabanında sonlanır. Baş parmağa ekstansiyon ve abduksiyon hareketlerinin yaptırılmasını sağlayan, el baş parmağının kısa gerici kasıdır.
Extensor Indicis
Musculus extensor indicis, ulna’nın arka yüzü ve membrana interossea antebrachii’den başlar. Bu kas işaret parmağının dorsal aponevrozunda son bulur. İşaret parmağına ekstensiyon hareketinin yaptırılmasını sağlayan, işaret parmağını geren kastır.
Kol Kasları Anatomisi adlı yazıyı bitirdiyseniz aşağıdakilere de göz atabilirsiniz;
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.