Sırt Kasları Anatomisi. Yüzeysel ve derin olmak üzere ikiye ayrılan sırt kasları, üst ekstremiteleri birbirlerine bağlarlar. Üst ekstremitelerin hareketleri ile bağlantılıdırlar. İşte sırt kasları anatomisi.
Sırt Kasları Anatomisi
Yüzeysel sırt kasları
- M. trapezius
- M. latissimus dorsi
- M. rhomboid major
- M. rhomboid minor
- M. levator scapulae
- M. serratus posterior superior
- M. serratus posterior inferior
- M. splenius capitis
- M. splenius cervicis
Trapezius

Sırt bölgesinde yer alan kaslardan M.trapezius en önemli kastır. Sırtın en yüzeyel kası olmakla birlikte, sırtın arka üst bölümünü ve boynun arka kısmını örter. Scapulayı; yukarı içe ve aşağı içe doğru çeker, omurgaya yaklaştırır. Üç parçadan oluşur.
Üst parça scapulayı yukarı çekmeye, orta parça scapulayı mediale doğru çekmeye ve alt parça ise scapulayı mediale ve aşağıya doğru çekerek, Cavité glénoïde’ nin yukarı doğru dönmesini sağlar.
Latissimus dorsi

Sırtın en geniş kasıdır. Sırtın arka alt ve yan kısımlarını örter. Kola ekstansiyon, adduksiyon ve iç rotasyon yaptırmaktadır. İnspirasyona yardımcı olur.
Rhomboid major

Trapez kasın arkasında yer alan, dörtgen şeklinde küçük ve yassı bir kastır. Scapulayı yukarı ve aşağı doğru çeker. Göğüs omurlarının processus spinosus çıkıntılarından başlayıp scapulanın iç yan kenarının alt yarısında biten, scapulayı yukarı kaldırmaya yarayan ve iç yana doğru hareket ettiren büyük kastır.
Rhomboid minor

Büyük romboid kasın yukarısında yer alır. Scapulayı yukarı ve içe doğru çeker. Şınav kaslarıdır. M. rhomboideus major’un alt yarısı olan scapulanın rotasyon yapmasına yardımcı olmaktadır. M. serratus anterior ile beraber kasılma hareketi gösterdiğinde, scapulanın tespitini sağlar.
Levator scapulae

Musculus trapeziusun alt bölümünde bulunmaktadır. Boynun arka dış tarafında yer alır. Scapulayı yukarıya çeker. Boynun dış yana doğru bükülmesini sağlar.
Omuz üzerinde herhangi bir yük taşıma esnasında omzun çökmesini sağlayarak m. trapezius’ a yardımcı olan kastır. Omuz sabit haldeyken lateral fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar. Nervus accessorius boyun üçgeninde bu kasın üzerinden geçmektedir. Nervus dorsalis scapula ile uyarılmaktadır.
Serratus Posterior Superior

Rhomboid kasların arkasında yer alır. Kasıldığında kaburgaları yukarı doğru kaldırarak göğüs başlığının genişlemesine yardımcı olur. Ayrıca inspirasyona da yardım etmektedir.
Serratus Posterior İnferior

Latissimus dorsi kasının arkasında yer alır. Kasıldığında kaburgaları aşağı doğru çekerek göğüs boşluğunun daraltılmasını sağlar. Ekspirasyona yardımcı olmaktadır.
Splenius capitis

Splenius cervicis

Derin Sırt Kasları
- M. iliocostalis
- M. longissimus
- M. spinalis
- Mm. transversospinales
- Mm. interspinales
- Mm. intertransversarii
Iliocostalis

Longissimus

Spinalis

Transversospinales

Interspinales

Intertransversarii

Derin sırt kasları, omurlarda yer alan dikensi çıkıntıların iki yanında uzunlamasına uzanan oluklara yerleşik bir haldedir. Bu kaslar baş ve omurgaya ekstansiyon, lateral fleksiyon ve rotasyon yaptırmaya yardımcı olur. Ayrıca vücudun dik durmasında da rol oynamaktadır.
Derin Ense Kasları
- M. rectus capitis posterior major
- M. rectus capitis posterior minor
- M. obliquus capitis superior
- M. obliquus capitis inferior
Rectus capitis posterior major

Rectus capitis posterior minor

Obliquus capitis superior

Obliquus capitis inferior

Sırt Kasları Anatomisi adlı yazıyı bitirdiyseniz aşağıdakilere de göz atabilirsiniz;
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.