0
More

    Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Nelerdir?

    Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Nelerdir? Yaş, cinsiyet, aile, ırk, beslenme ve buna benzer diğer faktörler, hastalıkların oluşmasında rol oynarlar.

    Hastalıkların Oluşmasında

    Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler

    Yaş

    Hastalıkların görülme sıklığı ve ölüm oranları ile yaş arasında bir bağlantı kurulabilir. Vücudumuzun direnci, hacmi ve fizyolojik yapısı, çevre şartlarından ve yaş faktörlerinden de etkilenir.

    Cinsiyet

    Özellikle enfeksiyon hastalıklarında, yaş ve cinsiyete göre görülen değişiklikler, kişilerin hastalığa yakalanma riskini etkiler. Buna bağlı olarak, cinsiyetler arasındaki farklılıklar; erkeklerin farklı, kadınların farklı hastalıklara yakalanmalarına neden olmaktadır.

    Aile

    Genetik ve kültür yapısına bağlı olan bazı hastalıklar, ırklar arasında da değişiklik gösterebilmektedir. Her ne kadar çevre şartları etkin durumda olsa da, ırklar arasındaki enfeksiyon dağılım ve yayılma hızında; genetik yapının, kazanılmış bağışıklığın ve kişinin sosyal yaşamının rolü vardır.

    Irk

    Değişik ırklarda hastalığın yayılma hızı ve şiddeti de farklılık göstermektedir. Ayrıca sosyal ve çevresel faktörler de hastalığın oluşumunda etkili olmaktadır.

    Beslenme

    Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi için, beslenmenin sağlıklı ve tam bir şekilde yapılması gerekir. Beslenmenin yeterli ve dengeli bir şekilde yapılması, bağışıklık sisteminin aktif olarak vücudu korumasını sağlar. Ancak dengesiz ve sağlıksız bir beslenme biçimi, bağışıklık sisteminin aleyhine işler. Bu da; vücudun yeterince korunmasının engellenmesine ve mikrobik hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olur.

    Zaman

    Bulaşıcı hastalıkların yayılması, biraz da zaman faktörüyle alakalı bir durumdur. Bazı hastalıklar zaman içerisinde periyodik değişimler gösterir. Enfeksiyon hastalıklarında, bağışıklık oranına bağlı kırsal olan bölgelerde 4-5 yılda bir salgın görülürken, şehirlerde bu rakam 1-2 yıla kadar düşmektedir. Ayrıca hastalıkların mevsimlerle de bir ilişkisi bulunmaktadır. Solunum sistemine bağlı bazı hastalıklar özellikle insanların fazlaca bulunduğu kapalı alanlarda yayılırken, bağırsak enfeksiyonları ise yazın daha sık görülmektedir.

    Yer

    Hastalıkların oluşmasında bölgenin coğrafi özellikleri de etkili olmaktadır. Buna, toplumun sosyo-kültürel yapısı da dahil edilebilir. Yer faktörü bazı hastalıkların bazı bölgelerde görülmesine yol açar. Örneğin durgun suların bulunduğu bölgelerde sıtma sık görülürken, kırsal alanlarda ise KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) ile karşılaşılmaktadır.

    Meslek

    İnsanların, yaptığı işler dolayısıyla da hastalığa yakalanması arasında sıkı bir bağlantı bulunmaktadır.

    Örneğin; kasap ve veterinerlerde şarbon hastalığı riski daha fazlayken, çiftçilerde ise tetanos görülme olasılığı diğer meslek mensuplarına dahil olanlara göre daha fazladır. Yorucu ve ağır işlerde (havasız ve kimyasal maddelerin bulunduğu ortamlar vs.) çalışan kişiler, diğer insanlara oranla daha çabuk hastalanırlar.

    Hastalıklara yakalanmada etkili olan diğer faktörler şunlardır;

    • Kalabalık ortamlarda yaşamak
    • Sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısı
    • Aile planlaması hizmetlerinden yararlanmamak / yetersizliği
    • Düşük öğrenim düzeyi

    Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Nelerdir? adlı yazıyı bitirdiyseniz, hastalıklar ile ilgili diğer yazılarımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz