back to top
More

    Ergenlik ve Başa Çıkma Kılavuzu

    Ergenlik ve Başa Çıkma Kılavuzu. Ergenlik, hepimizin baş belası ve hatırlamak istemediği ama en çok özlenen dönemlerden biri. Kısa bir tanım yapacaksak kişinin ortalama 12-21 yaşında aralığında büyüklük ve küçüklük arasında sıkıştığı kendini arama, cinselliğini fark etme dönemi. İşte, Ergenlik ve Başa Çıkma Kılavuzu.

    Ergenlik ve Başa Çıkma Kılavuzu

    Vücuttaki Orantısız Değişimler

    Kendinizden yola çıkın ilk defa memelerinizi fark ettiğinizde veya penisinizin tek işlevinin işemek olmadığını anladığınızda ne hissettiniz? Aynı zamanda bu dönemde iştah açılır ve kilo artışı olabilir, dalga geçmek yerine destek olup bunun çok normal olduğunu anlatmalısınız. Sivilceler ve siyah noktalardan kurtulmak için bir sürü maske deneyecektir, bir cildiyeye götürmeyi deneyin. Dikkat, vücuttaki orantısız gelişmeler sakarlık yapabilir.

    Karakteristik Değişim

    giphy downsized

    Neşeli ve konuşkan çocuğunuzun bir anda durulup odasına kapandığını, sizle konuşmak istemediğini görebilirsiniz. Bu durumda ona her zaman yanında olduğunuzu, onu sevdiğinizi ve bunu hiçbir şeyin değiştirmediğini anlatın. Çocukken yaptığınız aktiviteleri tekrarlayabilirsiniz. Bir dondurma alıp film izleyin mesela.

    Derslerde Gerileme

    giphy downsized

    90 alınca ağlayan çocuğunuz 30-40’lara sevinebilir. Yeni bir okul, çevre, öğretmenler ve bilmediği dersler. Adapte olmakta zorluk çekip dersleri geri plana atabilir. Okuluna gidin, öğretmenleriyle yakın ilişki içinde olun. Onunla birlikte ders çalışın ve konularla ilgili sorular sorun. Birlikte güzel bir çalışma programı hazırlayın. Hafta sonları ilgi alanlarına uygun geziler yapın.

    Ani Çıkışlar (Asileşme)

    giphy

    Çok basit konularda bile size bağırıp karşı çıkabilir, hatta ne söylerseniz inatla tersini söyleyebilir. Ona bağırmak yerine tebessümle ve sabırla idare etmeniz gerekecek. Unutmayın size karşı çıkması kendini aramasıyla ilgilidir. Hatta asıl amacı kendini size kanıtlamaktır.

    Kendini Beğenmeme, Aşırı Beğenme ve Makyaj

    giphy downsized

    Saçını hiç toplanıyor, sürekli düzleştiriyor, veya sürekli makyaj yapıyor diyorsanız muhtemelen kendini beğenmiyordur. Hatta kıyafetlerinde özellikle siyah ağırlıklı ve yaşından büyük gösterenleri tercih eder. Çünkü artık yetişkin olduğuna düşünür ve öyle görünmek ister. Ona sorumluluk verin. Farkında olmadığı bir anda resmini çekip gösterebilirsiniz. Ona güzelliğin önemli olmadığını ve makyaja ihtiyacı olmadığını anlatın.

    Sevilmeyen (Garip) Arkadaşlar

    Çocuğunun olumsuz değişimlerini her aile yakın arkadaşlara bağlar. Bu dönemde arkadaşları onlar için her şeydir. Bu yüzden “onunla konuşma” gibi uyarılar onları birbirine daha çok bağlar. Arkadaşıyla tanışıp konuşmayı deneyin. Unutmayın onlar daha çocuk. Zaten zamanla arkadaşlıkları bozulur, bunu yapan siz olmayın.

    Ünlülere Hayranlık

    Çocuğunuzun odasında, kollarında hatta kilit ekranlarında tanımadığınız insanlar olabilir, aslında bu da tam anlamıyla bir yerlere ait olma isteğidir. Öncelikle onların kim olduğunu ve hayat görüşlerini araştırın. Abartmadığı sürece sesinizi çıkarmayın. Eskiden hayran olduğunuz ünlüleri düşünün.

    Telefon ve Sosyal Medya Bağımlılığı

    giphy downsized

    Aslında bu yediden yetmişe herkesin problemi. Sabah uyandığında tuvalete gitmeden önce telefona bakmak. Doğru düzgün sohbet ettiğiniz zamanları özleyebilirsiniz. Bırak telefonu demek yerine ilgi alanlarına uygun konular açın. Sofrada telefon kullanmama gibi ufak yasaklar getirebilirsiniz.

    İlk Aşk

    giphy

    Belki de en kritik evrelerden biri. İlk aşk, ilk acı, ilk olgunlaşma. Hayatına giren kişiyle evleneceğini ve bir ömür mutlu olacağını zanneder. Aşık olduğu kişi ve onun tavırları bundan sonraki hayatını değiştirecek. Ona her ne olursa olsun onun kıymetli olduğunu hissettirmeniz gerek. Bir arkadaşı gibi sohbet edip akıl vermeniz gereken noktalarda uyarmanız gerek.

    Sigara ve Alkol Bağımlılığı

    giphy

    Sigara içen insanların birçoğu ergenlik döneminde başlar. İlk aşk, aile tartışmaları, arkadaş çevresi buna etkendir. Çocuğunuz ona kızacağınız için sizden gizler ve yasaklar her zaman tatlıdır. Yakalandığında bağırmak yerine sakince karşınıza alıp detaylarını sorun. Zararlarından bahsedin ve ne kadar üzüldüğünüzü anlatın.

    Not: Ergen kelimesini bir hakaret olarak kullanmayın. Çocuğunuzun en çok size ihtiyacı var.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz