Lif nedir? Besinlerin bağırsak enzimleri tarafından vücuttaki sindirilemeyen kısmıdır. Suda çözünebilen ve çözünemeyen lifler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki lif türünün de farklı rahatsızlıkların tedavileri için faydaları bulunmaktadır. Günlük olarak alınması gereken lif miktarı; her 1000 kalori için 14 gramdır.
Lif Nedir?
Suda çözünebilen
Bağırsaklarda çözülerek jel kıvamına dönüşürler. Ardından bu jel sindirim sisteminin hızını yavaşlatarak tokluk hissinin daha uzun sürmesi için yardımcı olmaktadır. Kandaki kolesterol düzeyinin korunmasını ve yemeklerden sonra kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olurlar.
Hangi besinlerde bulunur?
- Yulaf ezmesi
- Yulaf kepeği
- Pişmiş veya kahvaltılık gevrek şeklinde arpa gibi tam tahıllarda
- Armut
- Kuru erik
- Narenciye meyveleri
- Nektarin
- Şeftali
- Elma
- Muz
- Böğürtlen
- Yeşil ve sarı mercimek
- Fasulye
- Nohut
- Brüksel lahanası
- Havuç
- Brokoli
Yani özetleyecek olursak; portakal, kayısı, elma, kiraz, böğürtlen, greyfurt, ananas, şeftali, armut, mandalina, erik, çilek, havuç, brokoli, mısır, domates, bezelye, patates, kabak lif bakımından zengindir.
Suda çözünemeyen
Bağırsak boyunca sindirilmeden hareket ederler. Bağırsak hareketlerine yardımcı olur ve kabızlığı önlerler. Tokluk hissini uzattığı için diyet yapan kişilere uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Hangi besinlerde bulunur?
- Şalgam
- Pancar
- Brüksel Lahanası
- Karnabahar
- Havuç
gibi çiğ sebzelerde.
- Brokoli, yeşil fasulye, lahana, soğan, salatalık, kereviz, domates, biber, patlıcan, mısır gibi yeşil yapraklı sebzeler.
Çiğ tüketmek gerekir.
- Elma kabuğu, üzüm, ananas, kiraz, kavun, erik, portakal, çilek gibi kabuklu ve çekirdekli meyveler.
- Çavdar, kahverengi pirinç ve buğday kepeği gibi tahıllar.
Lifli besinleri tüketmenin önemi
Yapılan araştırmalar sonucu; düzenli olarak lifli besinler tüketmenin, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı ve sindirim sistemi hastalıkları gibi riskleri ciddi biçimde azalttığı gözlemlenmiştir. Lifli gıdalar ile beslenen kişilerin yaşam kalitelerinin ve yaşam sürelerinin arttığı da söylenmektedir. Organlarda oluşan iltihapların azalmasına, kanserojen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadırlar.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.