Androstenedion Nedir? Testosteron ve östrojenin yıkımı sırasında ortaya çıkan ve testosterona ve östrojene dönüşen ara maddeye Androstenedion denir. Bir tür hormon olan androstenedion, testosteron hormonunun seviyesini artırır.
Androstenedion Nedir?
Androstenedion hormon takviyesi neden bazı kişilere yasaktır?
Androstenedion, erkeklerde testosteron seviyesini artırarak cinsel arzu ve performansı artırma, atletik performans ve enerjide yükselme ve egzersiz sonrası yenilenmede hızlanma gibi etkilere sebep olur. Bu hormon tüm bu özelliklerinden dolayı doping olarak kabul edilmektedir ve sporcularda kullanımı yasak olan maddeler arasındadır.
Androstenedion testi neden yapılmaktadır?
Hirşutizm (vücutta aşırı tüylenme görülmesi), erken genital kıllanma ve kadınlarda erkeklik özelliklerinin görülmesi (virilizm) durumlarında hormonlara bakılması gerekir. Ergenlik zamanının erken veya geç olması, kısırlık ve cinsel işlev bozukluklarında da yine hormon testi yapılır.
Androstenedion Yüksekliği ve Düşüklüğü Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
Fazlalığında Görülen Bazı Hastalıklar Şunlardır:
- Böbrek üstü bezlerinde görülen tümörler
- Polikistik over sendromu: Kadın östrojen ve progesteron hormonlarında oluşan bir düzensizlik sonucu, yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu tümör oluşması durumudur.
- Konjenital adrenal hiperplazi: Adrenal kortekste, kortizol üretimi için vücuda gerekli olan 5 önemli enzimden birisidir.
- Cushing sendromu: (Ayrıca Cushing Hastalığı adlı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz)
- ACTH hormonu üretebilen tümör ve kanserler
Azlığında Ortaya Çıkan Bazı Hastalıklar Şunlardır:
- Adrenal yetmezlik (böbrek üstü bezlerinde yetersizlik)
- Over yetmezliği
- Orak hücreli anemi
Androstenedion hormonu, atletik özellikleri artırdığından vücut geliştirmede de kullanılmaktadır. Dikkatli kullanılması gereken bu hormon testosteron ve östrojen seviyesini artırarak ciddi yan etkilere sebebiyet verebilir.
Prostat ve meme kanseri gibi bazı kanser risklerinin de artmasına sebep olan Androstenedion, erkeklerde sperm üretiminde azalmaya sebep olabilir. Ayrıca testislerde küçülme, ağrılı ereksiyon, davranış bozukluğu ve kalp rahatsızlıklarına da neden olabilmektedir.
Kadınlarda ise aşırı kıllanma, ses kalınlaşması, erkek tipi kellik, sivilcelerde artış, depresyon ve erkeksi özelliklerin ön plana çıkmasına neden olmaktadır.
Androstenedion Nedir? adlı yazıyı bitirdiyseniz, nedir kategorisindeki diğer yazılarımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.