0
More

    Kronik Stres

    Kronik Stres. Bazı zamanlar her şeyin üzerimize geldiğini, hiçbir çıkış yolu olmadığını düşünürüz. Peki, kronik stres neden oluyor? Herkes mutluyken, kendimizi daha hüzünlü hissediyoruz?

    Kronik Stres

    Günümüzün en büyük sorunlarından birisi de, stres ve strese eğilimli olan ruh halimizdir. Peki, neden kendimizi bu kadar stresli hissediyoruz? Her geçen gün değişen yaşam koşulları, çevre ve hayat şartları, yaşama uyum sağlamak, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak daha içe kapanık ve ruhsal olarak kendimizi çöküşte hissedebiliriz. İş stresi başta olmak üzere pek çok faktör kişinin kronik stresle yüzleşmesine neden oluyor.

    Hepimizin zaman zaman birikmiş sorumlulukları ve aşması gereken engelleri olabilir. Birden fazla işle meşgul olmak, hayatın ağır sorumlulukları altında mücadele vermek, sağlık sorunlarıyla uğraşmak ve buna benzer onlarca can sıkıcı sebeplerle boğuşabiliyoruz. Hal böyle olunca, stresin de hayatımızdan eksik olmayacağını söylemek pek zor değil.

    Stresle ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her 10 kişiden 8’i stresle ve stresin neden olduğu etkilerle nasıl başa çıkacağını bilmiyor.

    Bu nedenle, toplumda depresyon ve buna benzer psikolojik sorunların ciddi anlamda artışı söz konusu olabilmektedir. Her geçen yıl değişen ve belki de zorlaşan yaşam şartları, insan psikolojisini ciddi anlamda etkileyebiliyor.

    Kişinin hem bedenen hem de ruhen sağlıklı hissetmesi önemli bir konu. Ancak kronik stresin yol açtığı çeşitli etkilere bağlı olarak kendimizi çaresiz ve değersiz hissedebiliriz. Toplumda neredeyse her 100 kişiden 33’ünde görülen kronik stresin, yaşam şartlarımızı önemli ölçütte etkilediğini söyleyebiliriz.

    Sağlık açısından aşırı stresin başta kalp olmak üzere; akciğer, karaciğer ve mide rahatsızlıklarına yol açtığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Özellikle kardiyovasküler rahatsızlıkların ilk sebeplerinde genetik faktörler ve stres gibi nedenler gösterilmektedir. Aşırı stresle yaşamak baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, kalp ve ritim bozuklukları, çeşitli bağırsak problemleri ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

    Bedenimizin strese tepkisini düşündüğümüzde, her ne kadar kendimizi geliştirmiş olsak da bu konuda pasif kalabiliyoruz. İnsanlar arasında stres oldukça yaygın bir konu. Ancak stresin bu kadar yaygın olması beraberinde pek çok sorunu da karşımıza getiriyor. Örneğin stresle yoğun bir şekilde baş eden insanların bu konuda bir farkındalığa sahip olması gerekir. Ancak pek çok insan mücadele etmek yerine ağlamayı ya da pes etmeyi seçiyor. Bu da birçok psikolojik sorunu beraberinde getiriyor.

    Kronik stres ile baş etmek istiyorsanız bunları yapın;

    • Sürekli şikayet etmek yerine çözüm üretmeye çalışın. Şikayetler artıkça, sorunlar da artar. Bu da kişinin daha çok strese girmesini tetikler.
    • Stresli durumlarda kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz aktiviteleri deneyin. Bazı insanlar kitap okuyarak sakinleşir, bazıları da müzik dinleyerek. Örneğin, dinlendirici müzikler eşliğinde meditasyon ve yoga uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkün.
    • Bedenimizde neyin strese yol açtığını bilirsek, çözüm bulması da o kadar kolaylaşacaktır. Problemlerle çözümün ilk kuralı, sorunun ana kaynağına inmektir. Böylece nerede, ne şekilde ve neden yanlış yaptığınızı tespit edebilirsiniz.
    • Ya sevdiğiniz işi yapın ya da yaptığınız işi sevin. Başarılı ve huzurlu bir hayata sahip olmak istiyorsanız, elinizde olan şeylerle memnun olmasını bilmelisiniz. Birçok insan sevmediği işi yaptığı içn ya da hayalinde kurduğu işi yapamadığı için kronik stresle mücadele eder. Ancak, düşünceleriniz davranışlarınıza dönüşür. Sürekli olumsuz düşünürseniz, iş veriminiz de düşecektir. Bu da başarısızlığa uğramanıza neden olur.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik