0
More

    Karpal Tünel Sendromu Nedir?

    Karpal Tünel Sendromu Nedir? İngilizcede (Carpal Tunnel Syndrome ya da Tingling in feet) olarak ifade edilen karpal tünel sendromu, bir süredir Parestezi olarak bilinmektedir. KTS; medyanlarda yaygın bir sinir sıkışması olup bir elin ya da her iki elin üç parmağını tutabilir.

    Karpal tünel sendromu; ellerde ve kollarda uyuşukluğa sebep olup zamanında tedavi edilmediği takdirde kişide kısmi felç gibi kritik tablolara sebep olabilir. KTS’nin belirtileri boyun fıtığını andırdığından, iki hastalığın karıştırılma olasılığı vardır. Ancak karpal tünel sendromunun tanısı, doktorunuz tarafından sinir iletim testleri aracılığıyla konulabilir.

    Karpal Tünel Sendromu Nedir?
    By BruceBlaus. When using this image in external sources it can be cited as:Blausen.com staff (2014). “Medical gallery of Blausen Medical 2014”. WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436. – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27796924

    Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

    • Başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağını hedef alan radikal yarım kısımda çeşitli aralıklarla görülen uyuşmalar
    • Genellikle geceleri ortaya çıkan uyuşmalar (bunun sebebi geceleri çoğunlukla bileklerimizin bükülü bir pozisyonda olmasıdır)
    • Kolların fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri esnasında bileklerde artış gösteren ağrı
    • El kaslarında zayıflık hali
    • Başparmakta görülen uyuşukluk gibi anormal şok duyumları
    • Parmaklarda elektrik çarpması hissi
    • Uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli bilek ağrıları tipik KTS belirtilerindendir

    Yukarıdaki belirtiler çoğunlukla ellerimizi aktif olarak kullandığımız fiziksel aktivitelerde, örneğin; kitap okumak, araba kullanmak ya da telefonla konuşmak gibi fiziki eylemlerde kendini gösterir.

    Karıncalanma hissinin arkasında yatan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları şunlardır;

    Vitamin eksikliği:

    Bu eksiklik, ellerde ya da bacaklarda meydana gelen karıncalanmaların en yaygın nedenlerinden birisidir. Başta B vitamini, B1, B6, B12, ya da E vitamini bu soruna neden olan faktörlerdendir. Bunun dışında çok fazla D vitamini almak ve B6 vitaminini gereğinden fazla vücuda depo etmek, bacaklarda karıncalanmaya neden olabilir.

    Enfeksiyonlar:

    Herpes, zona ve HIV/AIDS gibi enfeksiyonlar genellikle cilt üzerinde sıcak veya soğuk bir görünüme ve zaman zaman da karıncalanma hissine sebebiyet verebilir.

    Yaralanmalar:

    Vücutta bulunan sinirler kaza gibi ağır bir travma ile karşılaştığında ya da yanlış egzersizleri uygulamaya bağlı olarak sıkışabilirler. Ayrıca fıtıklaşmış diskler ve çıkık kemikler de diğer faktörler arasındadır.

    Alkol:

    Birçok insanın bildiği üzere, alkolün sağlığa çeşitli zararları bulunmaktadır. Alkolün yol açabileceği risk faktörlerinden birisi de sinir hasarları ve bu hasarlara bağlı olarak karşılaşılan alkolik nöropatidir.

    İlaç ve toksinler:

    Kurşun, arsenik ve cıva gibi çevresel toksinlerin vücuda alınması sinirlerin fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir. Bunun dışında kemoterapi, bazı antibiyotik ve antiviraller de yine sinir iletimini etkileyebilir.

    Karpal Tünel Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

    EMG:

    Kaslardaki elektriksel aktivitenin ölçülmesini sağlayan EMG, hastada herhangi bir sinir veya kas hasarı olup olmadığını tespit edebilmektedir.

    Ultrason:

    Yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde kemik ve dokularınızın görüntüsünün elde edilmesi, (bilek ultrasonu) median sinirin kemik ve doku durumunun incelenmesine olanak sağlar.

    MRI:

    Manyetik rezonans sistemi sayesinde siniri baskılayabilecek herhangi bir anormal durumun tespit edilmesi kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu sayede sinir iletimlerinizde herhangi bir problem olup olmadığı belirlenebilir.

    X Işınları:

    Artrit ve bileklerde meydana gelen kırılmalar, kemik yapı ve dokularının görüntülenmesiyle saptanabilir.

    Elektrofizyolojik testler:

    Median sinirlerin nasıl çalıştığı ve herhangi bir sorun olup olmadığı bu testler aracılığıyla belirlenmektedir.

    Karpal tünel sendromundan şüpheleniliyorsa hangi doktora başvurulmalıdır?

    Yukarıdaki belirtilerin çoğu sizde de mevcutsa, en kısa sürede uzman bir doktordan yardım almalısınız. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümleri aracılığıyla testlerinizi yaptırabilir, herhangi bir sorun olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

    Ayrıca fizik tedavi uzmanları da bu konuda yardımcı olmaktadır. FTR hizmetlerinin önereceği egzersiz ve programlar doğrultusunda, sinirlerde meydana gelen sıkışma ve buna bağlı semptomların giderilmesini sağlayabilirsiniz.

    Karpal Tünel Sendromu tedavisi nasıl uygulanmaktadır?

    Ağrı ve karıncalanma gibi belirtilerden yakınılıyorsa, doktorlar hastalığın şiddetine bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar ve iltihap giderici ilaçları reçete edebilir. Ancak ilaçla tedavide başarıya ulaşılamamışsa, o zaman cerrahi tedavi düşünülebilir.

    İstirahat bileklikleri:

    Elin kıvrılması uyuşmaları artıracağından, el bilek atelleri KTS’nin semptomlarını azaltmada yardımcı bir özelliğe sahiptir. Özellikle gece tercih edilen bu bileklikler, bileğin bükülü kalmasını önleyerek, olası kas ağrıları ya da sinir sıkışmalarının engellenmesini sağlar.

    Bunun dışında masa başında çalışırken de takabileceğiniz çeşitli modellerde KTS bileklikleri bulunmaktadır. Hastalığın semptomlarını azaltan bu bileklikler, yaşam kalitenizi olumlu etkileyerek ağrıların dindirilmesini sağlar.

    NSAİD İlaçlar:

    Doktorunuz, ibuprofen ve naproksen gibi çeşitli etkin maddeleri bünyesinde barındıran ağrı kesici ve iltihap kesici ilaçları kullanmanız için size reçete edebilir. Bu ilaçlar ağrılarınızın azaltılmasını sağlayarak rahatlatıcı etki gösterir.

    Özel el ve bilek egzersizleri:

    Fizik tedavi uzmanınız uygun gördüğü taktirde, size çeşitli egzersizler önerebilir. Bu egzersizler semptomların şiddetini azaltarak sinirlerin rahatlatılmasına yardımcı olmaktadır.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz