İdiopatik Trombositopenik Purpura. Dolaşımdaki trombositlerin azalması ve yaşam sürelerinin kısalmasına bağlı olarak gelişen idiopatik trombositopenik purpura ya da kısa haliyle İTP, bir çeşit kanama hastalığıdır.
İdiopatik Trombositopenik Purpura
İTP, akut ya da sonradan gelişebilir. Bu hastalık, dolaşımdaki trombositlerin aşırı yıkımıyla meydana gelen bir tür trombositopeni durumudur.
Trombositler, retiküloendotelyal sistemde (RES) fagosite edilerek yıkılırlar. Bu durumda trombositopeni oluşur. İTP ise, trombositopeni ile karakterize edilmektedir. İmmün bir hastalık olan İTP, genellikle kronik seyretmektedir. Başlangıcı sinsi ve zor anlaşılabildiği gibi akut olarak da gelişim gösterebilir.
Akut İTP, çoğunlukla viral üst yolunum yolu enfeksiyonunu takiben gerçekleşmektedir. Akut İTP, 1-2 ay içerisinde iyileşme gösterir. Kronik İTP’de organizma kendi trombositlerine karşı antikor üretmektedir. Bu da trombositlerin ömrünün 1-4 saate kadar kısalmasına ve yıkıma uğramasına neden olur. Çoğu zaman çocuklarda rastlanılan bir durumdur.
İTP’nin belirti ve bulgularında; peteşi ve ekimoz gibi cilt hastalıkları görülür.
Hastalığın diğer belirtileri şunlardır;
- Ağız içi kanamalar,
- Burun kanaması,
- İdrardan kan gelmesi,
- Mide ve bağırsak kanamaları
Ayrıca çeşitli organlarda kanamalar, pemfigus (dilde bül görünümü) ve splenomegali (dalak büyümesi) görülür. Hastalığın tanısında; tam kan sayımı, periferik yayma, ve parsiyel PTT zamanına bakılmaktadır.
İTP hastalığına kemik iliği aspirasyonuyla da teşhis konulması mümkündür. Hastalık kimi zaman kendiliğinden geçebildiği gibi, tıbbi tedaviye de ihtiyaç duyulabilir. Splenektomi (dalağın alınması) bunlardan bazılarıdır. Kortizon gibi kortikosteroid ilaçlar ve trombosit süspansiyonu da hastalığın tedavisinde tercih edilebilir.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.