Hemotoraks Nedir? Travmatik ya da non-travmatik sebeplere bağlı olarak plevral boşlukta kan toplanmasına hemotoraks denir.
Hemotoraks Nedir?
Hastalığın oluşumuna künt ya da penetran durumlar sebep olabildiği gibi çeşitli toraks travmalarına bağlı olarak da gelişebilir.
Hastalığın klinik semptomları şunlardır;
- Kanama
- Dispne
- Göğüs ağrısı
- Siyanoz
- Taşikardi
- Taşipne
- Oksijen satürasyonunun düşüklüğü
- Solunum seslerinde azalma
- Kronik kanamaya bağlı anemi
- Hastalıktan etkilenen organlarda, kendine has çeşitli semptomlar
- Hastalığın ciddi boyutlarında enfeksiyon ve ampiyem gibi komplikasyonlar
Hastalığın tanısı nasıl konur?
Tüm travmatik olaylarda hemotoraksın gelişebileceği unutulmaması gereken bir durumdur. Anamnez ve fizik muayeneyle kanamanın sebepleri sorgulanabilir. Bir başka tanı yöntemi ise görüntüleme tekniklerinin kullanılmasıdır. Akciğer grafisi ve yan grafisine bakılarak tanı konulabilir. Ancak kesin tanı torasentez ile yapılmalıdır. Çünkü torasentez sıvısından bakılan hemotokrit değerinin, kan hemotokrit değerinden en az %50 fazla olması gerekir.
Hastalığın tedavisi nasıl yapılır?
Hastalığın tedavisinde; plevral aralıkta bulunan hemorajinin drene edilmesi amaçlanır. Drenajın miktarı uygulanacak olan tedavi yöntemini etkilemektedir. Tüp torakostomi (kapalı sualtı drenajı) ve cerrahi eksplorasyon gibi plevra boşluğuna biriken kan boşaltılarak tedavi sağlanır.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.