Genel Fizik Muayene Yöntemleri Nelerdir? Genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, sağlık sorunlarının tespiti ve olasılığının ölçülmesinde büyük önem taşır. Genel fizik muayene yöntemleri sayesinde, yaşam bulgularını değerlendirme ve sistem değerlendirmesini kapsama imkanı elde edilmiş olur.
Genel Fizik Muayene Yöntemleri Nelerdir?
Yapılan çeşitli muayene yöntemleriyle, mevcut hastalığın belirtilerini tespit etmek ve tanıyı koymak kolaylaşır. Tanı ve teşhis aşamasında uygulanan incelemelerin tümüne fizik muayene adı verilir. Sistemli olarak uygulanan bu yöntemde, vücudun genel özellikleri incelenmektedir. Ardından farklı bölge ve değişik organların muayenesi yapılır. (Özel fizik muayene)
Muayene metotları doktor tarafından uygulanmaktadır. Sağlık personelleri de sağlık ekibinin önemli bir parçası konumundadır. Hastalar kendisine hangi tedavi işleminin uygulanacağını bilirse, gerginliği azalır ve korkusu geçer. Bu yüzden yalnızca uygulayan personelin değil, birçok insanın bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir.
1- İnspeksiyon (Gözle muayene/gözlem)
Deride eski ve yeni çatlakların olup olmadığı, operasyon nedbeleri (ameliyat izleri), deride görülen dolgun vena ve pupis kıllanmaları, çeşitli ülserasyonlar (yaralar) ve hernilerin (fıtık) tetkik edilmesi amacıyla uygulanan yöntemdir. Hastanın fiziki durumu (boy, yüz yapısı, kilo oranı ve astenik olup olmadığı) incelenerek hormonal bozukluk olup olmadığı tespit edilir.
2- Palpasyon (Elle yapılan muayene)
Elle dokunularak yapılan muayeneyi kapsar. Cilt ve cilt altındaki organın durumunun değerlendirilerek (varsa) ele gelen kitlenin yeri, büyüklüğü, yumuşaklığı ve hareket kabiliyeti tespit edilir. Özellikle karaciğer perküsyon ve palpasyonu çok önemlidir. Çünkü oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullanan kadınlarda karaciğer tümörü gelişme riski vardır.
3- Perküsyon yöntemi (Vurma ile muayene)
Özellikle batın ve toraks bölgesinde tercih edilen bu yöntem, muayene edilecek organ üzerine sol elin konmasıyla gerçekleştirilir. Sağ elin parmaklarıyla sol elin orta parmaklarına vurularak gelen sesler değerlendirilir. Bu muayene yönteminde sert organ (solid) ve kistik tümörlerin büyüklük ve sınırları tespit edilerek değerlendirilir.
4- Oskültasyon (Steteskopla dinleme)
Fiziki muayenenin steteskop aracılığıyla yapılmasıdır. En çok kalp ve akciğer seslerinin dinlenmesinde tercih edilen yardımcı bir yöntemdir.
5- Olfaksasyon (Koklayarak muayene etme)
Vücut kokularının değerlendirilerek teşhise varılmasıdır. Örneğin, diyabetik ketoasidoz durumunda ağızda keton kokusu, üremide ağızda amonyak kokusu, karaciğer komasında kedi ciğeri kokusu, vajinal mantar enfeksiyonlarında küf kokusu ve alkol kullanımında alkol kokusu gözlemlenir.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.