Anksiyetenin psikolojik etkileri. Zaman zaman yaşadığımız kaygı çok yüksek düzeylerde olabilir. Bu durum bizi derinden üzebileceği gibi çevremize de zarar verir.
Anksiyetenin Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Kimi zaman yaşadığımız olaylar bizi çok huzursuz ve sinirli hissettirebilir. Böyle gergin anlarda bir çıkış yolu ararız. İşte tam da bu durumda farkındalığımızı geliştirip kaygı seviyemizi kontrol altına almayı öğrenebilirsek, çok daha mutlu bir hayata sahip olabiliriz.
Kaygının psikolojik etkilerine gelecek olursak; öfke kontrolünde zorluk, ani sinir krizleri, depresyon ve stres gibi örnekler verilebilir. Birçok insan kaygıyla nasıl baş etmesi gerektiğini henüz bilmiyor. Bunun temeline baktığımızda; yetiştirilen aile ortamı, iyi bir ebeveyn ortamında büyüyüp büyümediği, çevresel ve sosyoekonomik şartların hayatımız üzerindeki etkisi söz konusu olabilir.
Panik Bozukluğu ve Anksiyete
Bazen beklenmedik anlarda panik atak krizleri görülebilir. Bu durum panik bozukluğunu ifade eder. Hiçbir neden yokken ortaya çıkan göğüs ağrısı, üşüme, ateş basması, baş dönmesi, büyük bir korku, ölüm gibi hadiselerin canlanması ve ölüm korkusu bu belirtilerden bazılarıdır. Panik atağa eşlik eden yüksek ateş, kaygı oranını da büyük oranda artırır.
Panik bozukluğu yaşayan birçok kişide, “acaba yine atak geçirecek miyim” korkusu baş gösterebilir. Bu durumda birey çoğunlukla kendini çaresiz ve savunmasız hissedebilmektedir. Panik bozukluğunun anksiyete ile ilişkisini ele aldığımızda, ikisi arasındaki etkileşimin eş zamanlı gerçekleşmesi de olasıdır.
Birçok vakada huzursuzluk hissi en tepede olmaktadır. Bunun sebebi ise anksiyetenin psikolojimiz üzerine etkisi olabilir. Birçok insan kaygılıyken yoğun bir huzursuzluk, yerinde duramama, tırnak yeme gibi davranışlar gösterebilir. Psikolojik bağlamda bunlara ek olarak, yoğun bir travma içgüdüsü de gözlemlenebilir.
Agorafobili panik bozuklukları gibi çeşitli fobiler de yine kaygının konuları arasındadır. Bireylerde yoğun korku içeren argümanlar zaman içerisinde hayatlarının ana merkezine koydukları spekülatif düşüncelerden kaynaklanıyor olabilir. Psikolojinin temeline baktığımızda, bu gibi olguların kaygıyı çokça artırabileceği öngörülebilen bir durumdur.
Yaşanılan psikolojik fobiler özgül olabileceği gibi sosyal ortamlara karşı da yapılabilir. Olaya biyolojik açıdan baktığımızda, genetik faktörlerin de bu konuda ayrıştırıcı nitelikte olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.