back to top
More

    Anksiyete ve Yaşam

    Anksiyete ve yaşam. Biraz endişe hissetmek çoğu zaman normal karşılanır. Peki, hiç endişe sınırınızın çok yükseklerde seyrettiğine tanık oldunuz mu? Belki de anksiyete ile mücadele veriyorsunuzdur.

    Anksiyete ve Yaşam

    Kaygı, birçoğumuzun yaşamının önemli bir kısmını yönetir. Pek çok insanın da bu durumdan muzdarip olması tesadüf değildir. Anksiyete ve yaşam arasındaki ilişkiye baktığımızda, sosyal ve ekonomik faktörlerin bu durumu önemli bir ölçütte etkilediğini söyleyebiliriz.

    Özellikle ekonomik koşul ve çevre şartlarının psikolojimiz üzerine etkisi büyüktür. Anksiyete (kaygı) temelde, psikolojik süreçteki zihnin aşırı tepki vermesi, kaygının hadsafhada olması ile gelişir.

    Zihin sürekli çalışan bir makine gibidir. Her şeyi ölçüp tartmaya çalışır ama bunun fazlası yalnızca bireyi mutsuz eder. Acaba “kötü şeyler benim başıma ne zaman gelecek” gibi kaygılar, yaşamı olumsuz etkileyen durumlardır.

    Kişi kötü ve olumsuz olan düşüncelere o kadar yoğunlaşmıştır ki, kötü olan şeyleri bulma çabasına bile girebilir. Bu durum aynı zamanda bireyi çok bunaltır ve yaşam kalitesini düşürür. En küçük olay bile yıpratıcı bir hale gelebilir.

    Bu olayların tam tersine bireyde olanları kabullenme, her şeyi denemesine rağmen endişeden kurtulmanın bir yolu olmadığına ikna olma gibi durumlar da baş gösterebilir. Kişi yaşama olan inancını kaybetmiş olabilir. Düşünceleri yararlı olup olmadığının taranması ve bireyin farkındalığını geliştirmesi bu konuda aydınlatıcı olabilir.

    Anksiyeteye Genel Bakış

    Anksiyete, vücudun strese karşı verdiği doğal bir tepkidir. Yaşanan bir olay karşısında ne yapacağınızı şaşırmış olabilirsiniz. O olayın nasıl sonuçlanacağı hakkında büyük bir korku ve endişe duyuyor olabilirsiniz. İlk iş görüşmesine gitmek, bir kursa yazılmak, okula başlamak gibi birçok sosyal olay buna örnek olabilir.

    Ancak unutulmaması gereken kaygının ne şiddette ve sıklıkta gerçekleştiğidir. 6 aydan daha uzun süren bir kaygı yaşıyorsanız, kaygı boyutunuz yaşamınızı etkiliyor ve aşırı boyutlarda seyrediyorsa kaygı bozukluğundan bahsedebiliriz.

    Yeni bir eve taşınırken kaygı yaşıyor musunuz? Peki, ne şiddette kaygı duyuyorsunuz? Bu ve buna benzer soruları kendinize yönelterek kaygı derecenizi ölçebilirsiniz. Bir sınava girerken ya da yeni bir işe başlarken kaygı yaşamanız çok normaldir. Ancak bu durum hayatınızın düzenini bozacak derecedeyse, bir psikolojik terapi almak gerekebilir.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz