back to top
More

    Toplumsal Gruplar Nelerdir?

    Toplumsal Gruplar Nelerdir? İnsan; bir toplum içinde doğan ve o toplumda yaşayan, barındığı toplumun kültürünü alan ve toplumsal kurallara uyan sosyal bir varlıktır. Yaşamın çeşitli dönemlerinde alınan özellikler toplumsallaşmaya ve buna bağlı olarak iletişimi sürdürmeye yardımcı olur. Toplumlar için iletişim oldukça önemlidir. Peki toplumsal gruplar nelerdir?

    Toplumsal Gruplar Nelerdir?

    giphy

    Toplumsal Gruplar

    Fizyolojik ve toplumsal ihtiyaçların belirlenip karşılanması için kurulan toplumsal gruplar formel ve informel gruplar olarak sınıflandırılır.

    Formel (Resmi Olan) Gruplar

    Bu grupta yetkili organlar tarafından oluşturulmuş, yasa ve tüzük gibi gerekli yönetmelikler aracılığıyla oluşturulan ve yönetilen gruplar yer almaktadır. Resmi atamalarla oluşturulan bu gruplardan bazıları; Sağlık Bakanlığı, MEB ve çeşitli sendikalardır.

    Resmi grupların yöneticileri çoğunlukla atanarak işbaşına gelirler. Bu tür toplumsal gruplar belirli bir resmi otoriteye sahip olup, belirli bir ihtiyacın karşılanması için organizasyonlar tarafından kurulurlar.

    Toplumsal Gruplar

    Resmi Olmayan Toplumsal Gruplar

    Bu tür gruplar çoğunlukla az sayıda olup, değişik nedenlerle bir araya gelirler. Aile, komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri buna örnektir.

    Aile

    Anne baba ve çocukların meydana getirdiği en küçük topluluğa aile adı verilir. Yaşanılan kişi sayısına göre çekirdek ve geniş aile olmak üzere iki gruba ayrılır.

    Çekirdek aile

    Anne, baba ve çocuktan oluşan en küçük aile tipidir. Bu aile tipi, sosyal ve ekonomik değişimler ile bir araya gelir. Özellikle çağdaş olan toplumlarda, yeni evlenen çiftlerin baba evinden ayrılarak yeni bir yuva kurması, çekirdek ailenin oluşumuna zemin hazırlar.

    giphy

    Geniş aile

    Anne ve baba, anneanne ve dede, kızlar, damatlar, oğullar ve gelinlerin aynı çatı altında yaşadığı aile türüdür. Bu tip aileler gün geçtikçe azalmaktadır. Çağdaş toplumlarda, özellikle kentlerde geniş aileler azalarak yerini çekirdek ailelere bırakmaktadır.

    giphy

    Komşuluk

    Yakın ve bitişik konutlarda yaşayan kimselerin oluşturduğu toplumsal gruplara komşu adı verilmektedir. Komşuluğu ortaya çıkaran faktör ise ihtiyaçlar karşısında doğan ortak duygu ve düşünceler olmaktadır. Söz konusu olan bu duygu ve düşünceler yardımlaşma ve güven temeline dayanmakta olup, insanlar arası komşuluk bağlarının kuvvetlenmesine yardımcı olur.

    giphy

    Oyun Grupları

    Oyun ve oyuncaklar, çocukların yaşamı tanımasına ve öğrenmesine yardımcı olmaktadır. Oyun grupları sayesinde çocuğun sağlıklı ve güvenli koşullarda keşif yapmasına ve deneyerek öğrenmesine olanak sağlarız. Bu gruplar çocuğun sosyalleşme ve öğrenme sürecini geliştirmekte olup, çocuğun yeni beceriler elde etmesini sağlar.

    Toplumsal Gruplar

    Okul Grupları

    Aileden sonra çocuğun ilk tanıştığı ortam okul grupları olmaktadır. Okul ve okulda iletişim içerisinde olmayı amaçlayan bu gruplar, çocuğun sosyalleşmesine ve gelişimine katkıda bulunurlar.

    giphy

    Arkadaşlık

    Yaşamın sürdürülmesi ve gelişmesi için başka insanlara ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyaçları karşılamak ve sosyalleşmek için arkadaşlık ilişkileri gibi sosyal hayatı geliştiren etkileşim alanları gerekir. Kişinin arkadaş çevresi, özellikle genç bireylerin kişiliğini oluşturan yapı taşı niteliğindedir.

    giphy

    Toplumsal Gruplar Nelerdir? adlı yazıyı bitirdiyseniz, kişisel gelişiminiz için diğer yazılarımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz