0
More

    Probiyotik ve Prebiyotik Arasındaki Fark

    /

    /

    Probiyotik ve Prebiyotik Arasındaki Fark. Probiyotikler, ağız yolu ile yeteri miktarda alındığı zaman konağın sağlığını olumlu yönden etkileyen canlı mikroorganizmalardır.

    Probiyotik ve Prebiyotik Arasındaki Fark

    Probiyotikler

    Seneler önce Elie Matchnikoff insan vücudundan bulunan zararsız canlı bakterilerin konakçı için yararlı etkilerinin olabileceğini söylemişti. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmaların çoğu laktik asit bakterileri grubundadırlar.

    Kaynakları ise; Kefir, yoğurt, boza ve tarhanadır. İntestinal ve vajen florasının dengesini sağlayarak patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektedir. İmmün sistemi şekillendirmesinin dışında intestinal epitel homeostazını sağlamaktadır. Bazı mineral ve vitaminlerin biyo yararlanımı artır, serum lipid düzeyini dengelemektedir.

    Bağırsak motilitesini ve geçirgenliğini düzenler. Tüm bu yararların görülmesi için probiyotik ürünlerin düzenli olarak alınması önerilmektedir. Süt sanayileri tarafından üretilen yoğurtların Lactobacillus bulgaricus-Lactobacillus asidofilus karışımıyla üretilmesi yararlı olacaktır.

    Prebiyotikler

    Yapılan araştırmalar sonucunda, diyet posasını oluşturan öğelerden biri olan ve oligosakkaritler olarak bilinen karbonhidratların, probiyotik bakterilerin çoğalmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Probiyotik bakteriler bu öğeleri enerji kaynağı olarak kullanarak çoğaltmaktadır. Bu sebeple bunlara “prebiyotikler” denilmektedir.

    Özetleyecek olursak; Prebiyotikler, sindirilemeyen ancak bağırsakta fermente olan ve kolondaki bakterilerin çoğalmasını ve etkinliği olumlu yönde etkileyerek konağın sağlığını da iyileştiren bir besindir.

    Kaynakları ise; Sarımsak, soğan, yer elması, muz olmak üzere sebzeler, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller.

    Kolondaki mikroorganizmalar besinler ile alınan, mide ve ince bağırsakta daha önce sindirilemeyen prebiyotikler kolon mikroflorasında fermente edilmektedir ve açığa çıkan metabolitler mikroflora için enerji kaynağı oluşturmaktadır. Prebiyotiklerin fermantasyonu sonucu açığa çıkan ürünler konak için de faydalı olabilmektedir.

    Prebiyotiklerin kullanımı ile intestinal florada konak için sağlıklı bir durum yaratarak bazı hastalıkların tedavisi için hem de bazı hastalıkların önlenmesinde mümkün hale gelmektedir.

    Sinbiyotikler

    Sinbiyotikler, probiyotik ve prebiyotiklerin birlikte bulundukları haldir. Hazır olan sinbiyotik ürünlerinde Laktobacillus asidofilus bakterisi kullanılmaktadır. Yoğurt ise sinbiyotiklere örnektir.

    Uzman Önerisi

    Uzmanların size önerisi ise günde 2 kase yoğurt tüketmenizdir.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum Yap

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz