Ergenlikte çocuğumuzla nasıl iletişim kurmalıyız? Ergenlik dönemi, çocuğunuzun hayat serüveninde oldukça heyecanlı olduğu ve yeni şeyler öğrendiği dönemdir. Ergenlikte birey psikolojik, zihinsel, sosyal ve fiziksel anlamda kendi benliğini ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Peki, ergenlikte çocuğumuzla nasıl iletişim kurmalıyız?
Ergenlikte Çocuğumuzla Nasıl İletişim Kurmalıyız?
Hayatı tanımaya hazırlanan çocuk, zaman zaman ebeveynlerinin kendisini hiç anlamadığını hatta sürekli onu suçladığını söyleyebilir. Ergenlikte olan bir çocuk, kafası karışık bir haldedir. Yaşayacağı tüm değişim ve gelişimlerinde onun yanında olmak tüm anne ve babaların hakkı olduğu gibi sağlıklı bir iletişim kurarak çocuğun gelişimine de katkı sağlamamız gerekir.
Bu dönemde bağımsız olma ihtiyacını sürdürmek isteyen bir çocuk, ailedeki otoriteye karşı direnmek isteyecek ve aileleri tarafından anlaşılamadığını düşünecektir. Bu dönemde ailelerinden uzaklaşarak yeni arkadaş ortamlarına girmek isteyen çocuk, bir gruba ait olma ihtiyacı duyar.
Çocuğun sosyal gelişiminin olumlu bir şekilde tamamlanabilmesi için akranlarıyla birlikte vakit geçirmesi gereklidir. Bu dönemde dünya görüşleri ve anne-babanın tutumları şiddetle reddedilir. Ergenin arkadaş ilişkileri, anne-babasıyla olan ilişkilerinden farklılaşmaya başlar.
Ergenlik döneminde çocuğunuzla iletişim kurarken birtakım değişiklikler yapmanız gerekir. Çocuğunuzun artık birey olma yolunda ilerlediğini unutmamalı ve onun alacağı tüm kararlarında yanında olmalı ve saygı duymalısınız. Kendi benliğini ortaya çıkarma arayışında olan çocuk, bu dönemde ailesinden ne kadar anlayış ve empati görürse, sağlıklı gelişimi o kadar mümkün olur.
Ailelerin çoğu çocuklarının kendisiyle bir şey paylaşmadığını ve kendisinden bir şeyler gizlediğini söylerler. Eğer çocuk annesiyle iyi bir iletişim sağlayamazsa, aldığı kararlar konusunda danışmak yerine gizlemeyi tercih edecektir.
Ergenlikte çocuğunuzla iletişim kurarken
İyi bir ebeveyn olmanın ilk yolu, çocuğunuzu dinlemektir. Onun bu sürecinde yanında olurken, kararları sizin dünya görüşlerinize uymayabilir. Ancak şunu unutmamalısınız, hiç kimse olduğu konum ve aldığı kararlara hiçbir hata yapmadan bir anda ulaşmadı. Bu dönemin doğal bir süreç olduğunu göz ardı etmemeli ve çocuğunuzun toplumda yanlış olarak nitelendirilen şeylere daha fazla merak salacağını, hatta denemek isteyebileceğini bilmelisiniz.
Çocuğun bu karmaşık döneminde onunla etkili bir iletişim sağlayabilir ve görüşlerinizi paylaşabilirseniz, “beni anlamıyorlar, hiçbir şey paylaşamıyorum” gibi ergenin sitemleri azalacaktır. Eğer çocuk annesiyle iyi bir iletişim sağlayamazsa, arkadaşlarından yanlış bilgi edinebilir.
Bu nedenle adet dönemi ve cinsellik gibi konuları sizden öğrenmesi en doğru davranış olacaktır. Ancak bu öğretme biçimi hiçbir zaman korkutulmadan, tehdit edilmeden yalnızca açıklayıcı bir biçimde olmalıdır.
Ergenlikte Çocuğumuzla Nasıl İletişim Kurmalıyız adlı yazıyı bitirdiyseniz, psikoloji ile ilgili diğer yazılarımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.