0
More

    Enterobius Vermicularis Enfeksiyonu

    Enterobius Vermicularis Enfeksiyonu. Halk arasında kıl kurdu (oksiyür) olarak adlandırılan enterobius vermicularis, bir tür bağırsak solucanı olup enfeksiyon oluşumuna neden olur.

    Enterobius Vermicularis Enfeksiyonu

    Bu parazitin oluşturduğu hastalığa enterobiyoz (Enterobiosis) denilmektedir. Kıl kurdu, insan bağırsak sistemine yerleşerek kişinin yaşam kalitesini düşürür. Kendisi ve yumurtaları anüs ve perine bölgesi tarafında bulunabilir.

    Tüm dünyada özellikle ılıman bölgelerde görülen enterobius vermicularis (kıl kurdu) enfeksiyonu, yaklaşık olarak 500 milyon insanda bulunduğu tahmin ediliyor.

    Ülkemizde ise yaygın olarak görülen enfeksiyonlardan birisidir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür. İlkokul çağındaki çocuklarda, sosyoekonomik düzeyi düşük ve kalabalık olan ailelerde, yurtlarda, yatılı okul ve kreşlerde, hastanelerde ve hapishane gibi toplu yaşanılan alanlarda sıklıkla görülür.

    Enfeksiyonun kaynağı, kıl kurduna sahip olan insanlardır. Kıl kurdu yalnızca insanlarda bulunan bir parazittir. Bu nedenle insandan insana bulaşır. Hayvanlarda bulunmadığı için hayvanlardan insanlara bir bulaşım söz konusu değildir.

    Bununla beraber, kıl kurdu bulaşmış oyuncaklar, kapı kolları ve ortak kullanılan havlu ve yatak takımları ile de enfeksiyon başka insanlara bulaşabilir.

    Enterobius Vermicularis Enfeksiyonunun bazı klinik belirtileri şunlardır;

    Kıl kurdunun belirgin bir bulgusu yoktur. Kıl kurdu olan bir kişide; anüs bölgesinde şiddetli kaşıntı, diş gıcırdatması, uykuda ağızdan salya akması, karın ağrısı ve gece idrar kaçırma gibi şikayetler görülebilir.

    Bu hastalıktan nasıl korunulabilir?

    En önemli korunma yöntemlerinden birisi de, kıl kurdu olan bir kişinin tedavi olmasıdır. Böylece başka insanlara da yayılmanın önüne geçilmiş olur.

    Mümkün olduğu kadar enfeksiyonlu kişilerin diğer kişilerle temasının azaltılması gerekir. Eğer enfekte bir çocuk varsa, sağlıklı çocuklarla birlikte aynı yatakta uyutulmaması gerekir. Ayrıca tırnakların düzenli olarak kesilmesi de önemlidir.

    Tanı için makroskobik ve mikroskobik inceleme yapılabilmektedir. Makroskobik bir incelemede, anal bölge ve perinede bulunan parazitin erişkin formu görülerek tanı konulur. Mikroskobik inceleme için ise en sık selofan bant yöntemi (parazitolojik bir test) tercih edilmektedir.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz