0
More

    Cotard Sendromu Nedir?

    /

    /

    Cotard Sendromu Nedir? Beden ve varoluşu büyük ölçüde etkileyen cotard sendromu nedir? Aklın ve beynin inkar edilip varoluşsal sanrıların sorgulandığı cotard sendromunda, bireyin nihilistik hezeyanlar içerisinde yaşadığı görülür.

    Cotard Sendromu Nedir?

    Cotard sendromunda birey; ruhunun varlığını, adını, yaşamını, geçmişini, yeteneklerini, ailesini, evrendeki var olan pek çok gerçekliği sanrılarla reddeder. Yaşarken ölü olduğuna ve beslenmenin dahi anlamsız olduğuna vurgu yapan bu kişiler, ölüymüş gibi hissederler.

    Yaşayan ölü sendromu olarak da bilinen bu rahatsızlığın henüz kesinleşmiş bir tedavisi bulunmamaktadır. Ortalama 40 yaş üzeri bireylerde çıkan bu rahatsızlık, kadınlarda daha fazla görülebilmektedir.

    Cotard Sendromu Çok Tehlikeli Bir Sanrıdır

    Bireyin ölü olduğuna ve yaşamın amaçsız geçtiğine inanması oldukça ciddiye alınması gereken bir durumdur. Birey ölü olduğuna inanıp, bunu kanıtlamak için intihar girişiminde bile bulunabilir. 2009 yılında Belçika’da yaşayan yaşlı bir adam; hastaneye gidip birkaç kez öldüğünü ve kimsenin onu gömmediğini söylemiştir. Bunun üzerine hastaya depresyon ve Cotard sendromu teşhisi konulmuştur.

    Cotard sendromu konulan hasta sayısı oldukça azdır. Nöropsikiyatrik bir bozukluk olan bu sendrom, bireylerin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Psikolojik ve ruhsal sağlığınızı korumak için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

    Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?

    Dünya üzerinde yaşanan salgınların, bireylerin ekonomik ve psikososyal yaşamlarını derinden etkilediği yadsınamaz bir gerçek.

    Birçok ruhsal hastalık ve olguların tedavisinde, bireyin ruh sağlığını güçlendirme çalışmaları yer alıyor. Birçok psikoloğun hemfikir olduğu bu öneriler, yaşamınızı daha iyi hale getirmek adına tasarlanmıştır.

    1. Endişenizi gereksiz yere şiddetlendiren, korku uyandıran, sizi paniğe ve çıkmaza sürükleyen haber ve medyalardan uzak durun.
    2. Kaygıyla nasıl baş edebileceğinizi öğrenin.
    3. Koronafobi gibi psikolojik süreçler ile mücadele etme yöntemlerini öğrenin.
    4. Sürü psikolojisinden uzak durun.
    5. Kendinize bir hedef edinin.
    6. Başarısızlığı düşünmekten vazgeçin.
    7. Yoga ve meditasyon yapmayı deneyin.
    8. Egzersiz yapın.
    9. Satranç ve zeka oyunları gibi zihni geliştiren hobiler edinin.
    10. Sosyal medyayı bilinçli kullanın. Her duyduğunuza itibar etmeyin.
    11. Yaşadığınız endişeleri olumlu bir sürece çevirmeyi öğrenin.
    12. Küçük şeyleri dert etmeyin.
    13. Gerekiyorsa ruh sağlığı psikiyatrlarından destek alın.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum Yap

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz