0
More

    Reanimasyon Nedir?

    Reanimasyon Nedir? CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) ya da kalp masajı anlamına gelen reanimasyonelzem bir tıbbi müdahale olup, ani bir şekilde solunum ya da dolaşım fonksiyonlarını kaybetmiş kişilere uygulanır.

    Reanimasyonda amaç, solunum ve dolaşımı durmuş bireyin hayati organlarının zarar görmesini engellemektir. Bu yöntem bir ilk yardım çeşidi olduğundan, tıbbi yardım gelinceye kadar kişinin hayati organlarının korunması esas alınmalıdır. Solunum ve dolaşımın düzenli işleyişi, yeterli sağlık hizmeti olaya ulaşıp müdahale edinceye kadar sürekli olarak sürdürülmelidir.

    Kardiyopulmoner resüsitasyon ya da kalp-akciğer canlandırmasının önemi nedir?

    Hastanın yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığının sağlanabilmesi, beklenmedik bir şekilde duran kalbin ve solunum-dolaşım işlevlerinin yeniden kazandırılmasıyla mümkün olur. Kalp ve dolaşım sisteminin durması hayati bir önem arz edip, ilk 5-6 dakika içerisinde gerekli müdahale yapılmadığında beyin fonksiyonlarının yavaş yavaş gerilemesine sebep olur. Bu durumda kişinin beyin hücrelerinin ölümü ve buna bağlı beyin ölümü gibi kritik bir tablonun ortaya çıkması söz konusudur.

    Reanimasyon hangi durumlarda uygulanan acil tıbbi bir müdahaledir?

    Normal hayati fonksiyonların; ani bir düşme, bayılma, travma, nabız alınamaması, tüm çabalara rağmen dolaşımın geri getirilememesi gibi durumlarda uygulanan bir yöntemdir.

    Reanimasyon (CPR yöntemleri) kaça ayrılır?

    • Temel Yaşam Desteği ( Basic Life Support – BLS )
    • İleri Kardiyak Yaşam Desteği ( Advanced Cardiac Life Support – ACLS)

    Dikkat! Ani kalp durması nedir? Belirtileri nelerdir?

    Tüm organlarımız gibi kalbimiz de sağlığımız açısından büyük önem arz etmektedir. Bir yılda meydana gelen ölümlerin büyük bir kısmı kalp ve dolaşım sistemine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde kalp krizi ve kalp durması gibi hastalıklar eskiye oranla daha fazla artmaya başladı.

    Sağlığımızı tehdit eden kalp durması, kalbin koroner damarlarında oluşan pıhtıya ve tıkanıklığa bağlı olarak ortaya çıkan hayati bir durumdur. Damarlarda pıhtı oluşumu kalbe giden kanın dolaşımını engelleyeceğinden, kalp durması ve miyokart enfarktüsü gibi durumları beraberinde getirir. Kalp gerekli oksijeni alamaz ve ventriküler fibrilasyon gibi ileri yaşam desteği gerektiren tıbbi durumlar ortaya çıkar.

    Kalp durması belirtileri;

    • Nefes alma zorluğu
    • Aşırı terleme
    • Hazımsızlık ve kusma
    • Göğüste oluşan şiddetli ağrı
    • Sırtta ve çenede ağrı
    • Baş dönmesi
    • Terleme ve bayılma
    • Bilinç kaybı

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz