Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarının istek ve düşüncelerine karşı ilgisizdiler. Başkalarının yaşadıklarına ve yaşattıklarına karşı duyarsızdırlar, kendini beğenmiş, sürekli kendilerini ön plana çıkarmak isterler. Bu tarz kişiler kendilerini başkalarının yerine koymaz veya başkalarını anlamazlar.
Narsist Kişilik Bozukluğu
Tanı özellikleri
Artistik, dramatik ya da atletik başarılar şeklinde tanımlanabilmektedir. Kendileri ile meşgul gibi gözükseler dahi, kendilerini değersiz, aşağılık ve yüzeysel hissetme eğilimindedirler. Başka insanların kendilerini eleştirmelerini sevmezler. Karşısındaki insanları kendi amaç ve istekleri doğrultusunda kullanmayı severler.
Sevgi ve güçte doyumsuzdurlar ve kendilerini eşi benzeri bulunmaz biri gibi görürler. Empati onlar için önemsizdir. Tek istedikleri karşısındaki insandan onay ve ilgidir. Eğer beklentileri karşılanmaz ise; benlik saygıları sarsılır, kırgınlık ve çökkünlük yaşarlar. Kendisine saygı duymayan ve ilgi göstermeyen kişileri küçümsemektedirler. Kendilerini sürekli olarak haklı çıkartmaya, hayallerini abartmaya ve başka insanları kandırmaya çalışırlar.
Başkalarını kıskanır ve kendilerini beğenirler. Bu kişilik bozukluğu ise; antisosyal, Borderline ve histrionik kişilik bozukluklarıyla beraber görüldüğünde teşhis etmesi oldukça zordur. Bu tarz kişiler yaşı ilerledikçe, güçleri ve güzellikleri kayboldukça zorlanmaktadırlar. Olumsuzluklara karşı öfkelenir ve intikam duygusu beslerler. Yapılan eleştirileri değersiz görürler ve insanları kullanmayı severler.
Tanı kriterleri
- Sürekli olarak kendisinin çok önemli biri olduğunu düşünen kişiler.
- Sınırsız zeka, güç, güzellik ve kusursuz sevgi üzerine kafalarını yoranlar.
- Sürekli beğenilmek isteyenler.
- Kendisini eşi benzeri bulunmaz biri olduğunu düşünenler.
- Başka insanları kendi çıkarları için kullananlar.
- Empati yapamayan, başka insanların duygularını anlamak istemeyen kişiler.
- Başka insanların onu kıskandığını düşünen veya başkalarını kıskanan kişiler.
- Kendini beğenmiş ve küstah kişiler.
Narsist kişilik bozukluğunu ortaya çıkaran nedenler
Erken çocukluk döneminde, kişilik bütünlüklerinin sağlanması ve korunabilmesi için çevreden tepkilere ihtiyaç duymaktadırlar. Anne ve babasından yeteri kadar duygusal sıcaklığı görmemiş çocuklarda duyguların gelişimi yüzeysel olmaktadır. Annesini kendini ifade edemeyen çocuk, anne imgesinden mahrum kalmaktadır.
Anne ve babanın çocuğunun özelliklerini her seferinde yüceltmesi, öz benlik duygusunun sürekli olarak beslenmesine neden olmaktadır. Çocukluk çağında travmalarda gelişimi bozan nedenlerdendir. Bu bozukluğa sahip olan aile bireylerinin çocuklarında da görülme olasılığı yüksektir.
Narsist kişilik bozukluğu tedavisi
Kronikleşme eğilimi gösterdiği için, tedavisi oldukça zordur. Tedavideki amaç; benlik saygısının korunması şeklinde olmaktadır. Tedavi sırasında gerçek benliğe erişilmeden, yapay benlik üzerinde çalışmak bir sonuç vermeyecektir. Terapistler gerçek ve yapay ve benlik ile birlikte çalışmaktadır.
En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.