0
More

    Kreatin Nedir?

    /

    /

    Kreatin nedir? Kreatin ilk kez Fransız kimyager Michel Eugène Chevreul tarafından 1832’de keşfedilmiştir. Kreatin doğal olarak vücudun günde 2 gr. kadar üretebildiği bir kimyasal bileşik olsa da dışarıdan da yiyecekler ve supplementler aracılığıyla alınabilir.

    Kreatin Nedir?

    Kreatin azotlu bir organik asittir ve tüm vücuttaki hücrelere, özellikle beyin ve kas hücrelerine enerji sağlamak için böbrek, pankreas ve karaciğerde L-Arjinin, Glisin ve L-Metiyonin tarafından üretilir. Kreatinin %95’i iskelet kaslarında depolanır ve kasların yüksek bir enerjiye ihtiyacı olduğunda salgılanır. Bu özelliğinden ötürü kreatin, enerjisini ve atletik performansını artırmak isteyen atletler ve vücut geliştiriciler tarafından kullanılır.

    Örnek olarak, sıçrama veya atlama gibi hızlı ve yüksek enerji gerektiren egzersizler sırasında kreatin, ATP enerjisi üretimini tetikleyerek kaslara hızlı bir enerji kaynağı göndermektedir. Kasların gücünü artırabilir ve kasalara su çekerek daha büyük görünmelerini sağlayabilir. Bu durum kreatinin vücuttaki suyu çaldığını yada dehidrasyona sebep olduğu anlamına gelmemektedir. Vücuttaki suyu egzersiz sırasında aşırı ısınma durumlarında kullanmak üzere saklar.

    Kreatin, sporcuların daha uzun süreli ve daha ileri seviyede antrenman yapabilmelerine yardımcı olur.

    Kreatinin Faydaları

    Toz, tablet ve sıvı formlarından bulunan kreatin sadece vücut geliştiricilerin ve atletlerin kullanmış olduğu bir ürün gibi gelebilir ancak kreatinin pek çok faydası bulunmaktadır.

    Kreatin sadece atletler tarafından genel performans seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olmak için değil, artrit, parkinson hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, depresyon gibi nöromüsküler ve nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

    Parkinson Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olur

    Parkinson hastalığının ilerleme hızını yavaşlatmada yardımcı olabilmektedir. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, kreatin kullanımı Parkinson hastalığına bağlı hücre kayıplarının önlenmesini sağlamıştır. Journal of Neurochemistry’de yayımlanan bu araştırmada, Koenzim Q10 ve kreatin birlikte kullanımı, Parkinson ve Huntington hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde fayda sağlayabilmektedir.

    Kas Distrofisi Hastalarının Gücünü Artırabilir

    Kas distrofisi olan hastaları daha güçlendirerek onlara yardımcı olabilmektedir. Almanya’da Ruhr Üniversitesi Bochum’da yapılan bir araştırmada kreatin kullanan hastaların, kreatin desteği almayan kas distrofisi hastalarına göre %8,5 daha güçlendiği görülmüştür. Araştırmayı yürüten Dr. Rudolf Kley, kısa ve uzun vadeli kreatin kullanımının kas bozuklukları olan hastaların gücünü artırabildiğini ve kreatinin vücut tarafında kolay tolere edilebildiğini belirtmiştir.

    Atletik Performansı İyileştirebilir

    California’da yapılan bir araştırmada, kreatin kullanımının kasların fosfokreatin üretmesine neden olduğu görülmüştür. Bu da direnç egzersizleri gibi kısa ve yoğun güç gerektiren egzersizlerde daha iyi bir performans göstermenizi sağlamaya yardımcı olur. Vücut geliştirmek için spor salonuna gidiyorsanız kreatin desteği kullanmayı düşünebilirsiniz. Antrenmanlardan önce tavuk yerine ton balığı, somon balığı, kırmızı et gibi kreatin açısından yüksek besinler tüketmeniz sizin için faydalı olacaktır.

    Oklahoma Üniversitesi’nden spor psikolojisi profesörü Chad Kerksick, kreatin kullanan atletlerin yoğun egzersizler sırasında daha iyi bir performans gösterebildiğini ve vücut daha çok enerji ürettiği için antrenmanda daha fazla tekrar yapabildiklerini; bu da onların daha kaslı ve daha güçlü olmalarını sağlayabildiğini belirtmektedir.

    Journal of Sports Science and Medicine’de yayımlanan bir araştırmaya göre kreatin kullananların yoğun tekrarlı anaerobik egzersizlerde %15 daha iyi bir performans gösterdikleri kaydedilmiştir. Kaslardaki kreatin artışı vücut kütlesinin ve vücuttaki su oranının artmasını sağlamaktadır. Journal of Athletic Training’de yayımlanan araştırmaya göre kreatin vücutta su tutabilmektedir ancak vücuttaki sıvı dağılımı değişmemektedir.

    Beyin Gücünü Artırmaya Yardım Etmektedir

    Avustralya’da Sydney Üniversitesi ve Macquarie Üniversitesi’nde yapılan iki araştırmada, kreatin kullanmanın hafızayı ve zekayı geliştirebildiği görülmüştür. Dr. Caroline Rae, yürüttüğü araştırmalar hakkında şunları söylemiştir: “İki farklı senaryo ile ve iki farklı grupta yaptığımız çalışmalarda açıkça görülmüştür ki, kreatin destekleri beyin gücünde ölçülebilir gelişmeler sağlamaktadır.” Odaklanmada zorlanıyorsanız, unutkanlık ve kafa karışıklığından şikayet ediyorsanız, nörolojik performansınızı artırmaya yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.

    Depresyon Tedavisinde Kullanmaktadır

    Sporcuların kullandığı kreatin, depresyonun belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Güney Kore’de birden fazla üniversitede yürütülen araştırmalarda, her gün antidepresan ile birlikte 5 gr. kreatin alan kadın depresyon hastalarının, sadece antidepresan alanlara göre 2 kat daha hızlı iyileşme gösterdikleri kaydedilmiştir.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum Yap

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz