0
More

    Depresyonda Olan Biriyle İletişim

    Depresyonda olan biriyle iletişim. Depresyon zaman zaman tıbbi bakım gerektiren bir durum olabileceği gibi bazen de çevremizin desteğiyle üstesinden gelebileceğimiz kilit nokta olmaktadır.

    Depresyonda Olan Biriyle İletişim

    Zaman zaman çevremizde kendini çaresiz hisseden ve ne yapacağını bilemeyen insanlar olabilir. Değişen hayat formlarında bu aslında oldukça normaldir ve doğru adımlarla aşılabilir. Depresyon belirtilerini yaşayan bir kişiyle iletişim kurarken kendinizi çaresiz hissediyor ya da ne yapacağınızı bilemiyor musunuz?

    Ailenizden biri ya da arkadaşlarınız bu durumu yaşıyorsa, kendinizi olayın içerisinde hissetmeniz olasıdır. Onu dinleyebilir, destek vermeye çalışabilirsiniz. Ancak bu her zaman yeterli olmayabilir.

    Bunu aklınızda tutarsanız, sabrınızı kontrol edebilir ve hayal kırıklığı yaşamazsınız. Çünkü bazen en iyi çabalar bile depresyonu iyileştirmez. Bu süreçte farkındalığınızı geliştirmek, oldukça faydalı olabilir.

    Aşağıdaki listede, depresyonda olan birine söylenecek ve söylenmeyecek sözleri bulabilirsiniz.

    Olumlu cümleler

    • Senin için buradayım.
    • Yalnız değilsin.
    • Benim için önemlisin.
    • Sarılmak ister misin?
    • Yardımcı olmama izin ver, lütfen.
    • Yaşadığın durumun senin için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyorum. Ama üzülme, iyi olacaksın.
    • Hepimiz birbirimizi daha iyi hissettirmek için varız. Daha iyi hissetmene yardımcı olacağım.
    • Bundan kurtulabilirsin. Bütün bunlar bittiğinde, ben hala yanında olacağım. Sen de daha iyi olacaksın.
    • Seni anlamak için elimden geleni yapacağım.
    • Ne hissettiğini belki tam olarak anlamıyor olabilirim ancak iyi hissetmen için tüm sevgi ve şefkatimle yanında olacağım.
    • Seni seviyorum. (İçinizden geliyorsa)
    • Acını anlayabiliyorum. Çok acı çektiğin için üzgünüm. Seni anlayabiliyorum.

    Depresyonu olan biri için yapabileceğiniz en iyi şey, tedavisinde ona yardımcı olmaktır. Arkadaşınıza ya da çevrenize depresyonun tıbbi bir sorun olduğunu ve gerekiyorsa tıbbi destek almasını söyleyin. Sorunu görmezden gelmenin olayı çözmeyeceğini hatırlatın. Nasıl ki birisinin kolu kırıldığında doktora gidiyorsa, depresyona girdiğinde de psikososyal desteğe ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.

    Aşağıdaki cümleleri depresyonda olan birine karşı söylemek iyi olmayacaktır. Bu cümleler, karşınızdaki insanı incitebilir.

    Olumsuz cümleler

    • Her zaman senden daha kötüleri var.
    • Hiç kimsenin hayatı adil değil. Buna alış.
    • Kendine üzülmeyi bırak.
    • Depresyondasın. Ne olmuş yani?
    • Bu kadar depresif takılma.
    • Bu senin kendi hatan. Bütün olayın suçlusu sadece sensin.
    • Ben de aynısını yaşadım. Kafana takma, boşver.
    • Bunları söylemekten sıkılmadın mı?
    • Bitki çayı içmeyi dene.

    Onunla konuşmak istediğinizi, desteklediğinizi ve yardımcı olmak için hazır olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu, karşınızdaki kişiyi daha iyi hissettirecektir. Karşınızdaki kişi onu geçiştirdiğinizi ya da değer vermediğinizi hissederse, söylediklerinizin hiçbir önemi kalmayacaktır. Onun yanında olduğunuzu hissettirin.

    Umutsuzluk ve karamsarlık hissi azaldıkça, intihar riskinde de ciddi bir azalma meydana gelebilir. Karşınızdaki kişiyi kötü düşüncelerden uzaklaştırıp, iyi hissetmesini sağlayın. Bu sayede onun yaşadığı durumu anladığınızı ve yardımcı olmaya çalıştığınızı daha iyi anlayacaktır.

    İletişimi koparmayın

    Çevrenizde depresyonun eşiğinde olan biri varsa, onu arayın hatta ziyaret etmeyi deneyin. Günlük etkinliklere katılmasını teşvik edin. Depresyonda olan kişi üzerindeki kötü enerjiyi olumlu kanallara aktarabilirse, daha pozitif düşünmeye başlayabilir. Bu da iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

    Depresyondaki kişiler, ailelerini ve arkadaşlarını rahatsız edebileceklerini düşünebilirler. Hatta bu yüzden kendilerini tecrit altına almaya ihtiyaç duyabilirler. Bu durumda onun yanında olmak, kişinin kendisini yalnız hissetmediğini anlamasına yardımcı olabilir.

    Depresyonda olan biriyle etkileşimde olup ilgilenmek, depresyonun iyileşmesine doğrudan yardımcı olmaktadır. Örneğin, kişinin ilginç bulduğu bir aktiviteyi yapabilir, boş zamanlarını iyi değerlendirmesine yardımcı olabilirsiniz. Depresyondaki kişinin egzersizlerine, beslenmesine ve iyi uyumasına eşlik eden rutin aktiviteler, iyileşmeyi büyük oranda artıracaktır.

    Küçük hedefler önerin

    Depresyonda olan kişi, o gün hiç yataktan çıkmak istemeyebilir ya da kendini çevreden izole etmek isteyebilir. Böyle durumlarda ona küçük tekliflerde bulunabilirsiniz. Örneğin, birlikte küçük bir yürüyüş yapmayı ve sevdiği bir yemeği yemeyi teşvik edebilirsiniz. Bu sayede karşınızdaki kişi karamsarlıktan çıkıp daha pozitif düşünmeye başlayacaktır.

    Kendinizi ve depresyonda olan kişiyi eğitin

    Depresyonla ilgili farkındalığınızı artıran yazılar okuyabilirsiniz. Depresyon ile ilgili rehberlik kaynaklarını araştırabilirsiniz. Yayınlanmış faydalı makaleleri ve videoları izleyebilirsiniz. Güvenli kaynaklardan bilgi almak, doğru bir çözüm olabilir.

    Depresyon konusunda bilgili uzmanlardan destek almayı düşünebilirsiniz

    Depresyonda olan biriyle iletişim kurarken, karşınızdaki kişi yaşadığı durumu fark etmiyor olabilir. Ya da çevrelerinden aldıkları destek yetersiz gelebilir. Bazı insanlarda ise durum tamamen farklıdır. Örneğin, ailesinden ya da tanıdığı yüzlerden destek almak yerine hiç tanımadığı birinden (psikolog) destek almak isteyebilirler. Böyle durumlarda destekleyici eğitim uzmanlarını ve hizmetlerini araştırabilirsiniz.

    Depresyonun Kökeninde Yatan Sebepleri Düşünün: Nerede Hata Yapıyorum?

    Bilinen birçok depresyon tetikleyicisi vardır. Yaşanılan travmalar, maddi sorunlar ve işsizlik bunların başlıcaları arasındadır. Depresyonda olan biriyle iletişim kurarken, yaşadığı duruma saygı duymayı öğrenmeliyiz.

    Kimi zaman da bunların hiçbiri gerçekleşmeyebilir ve kişi kendini yoğun duygu değişikliğinden kurtaramayabilir. Depresyonun somut bir nedeni olmayabilir ya da kişinin bunları açıklaması oldukça güç olabilir.

    Aşağıdaki maddeler, depresyona sebep olabilecek ve dikkate alınması gereken önemli nedenleri içerir. Bunları öğrenerek farkındalığınızı geliştirebilirsiniz. Depresyonda olan biriyle iletişim kurarken, yaşadığı sorunun temelini öğrenmek iyi bir seçim olabilir.

    Mevsimsel kaynaklı duygu durum bozukluğu

    Daha önce mevsimsel depresyonu hiç duydunuz mu? Pek çoğumuzun bilmediği ancak birçok insanın da yaşadığı önemli bir durum var.

    Bu hastalık genelde kış aylarında görülür. Kişiyi aşırı yemek yemeye teşvik edebilir hatta kilo artışına bağlı obeziteye yol açabilir. Yemek yemeye meyilden dolayı, yoğun bir enerji kaybı ve halsizlik söz konusu olmaktadır. Depresyonda olan biriyle iletişim kurarken, yaşadığı sorunları ve verdiği tepkileri not edebilirsiniz.

    Hastalığın seyri çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Hastalığın etkisinin nasıl olduğu henüz tam olarak açıklanamasa da, birçok insan bu durumdan muzdarip. Genel olarak toplumlarda kış aylarında ruhsal hastalıklarda önemli artışlar görülmektedir. Ancak bu durum mevsimsel kaynaklı olup, herhangi bir tedavi gerektirmez.

    Mevsimsel depresyondan korunmak için bunları yapın:

    • Gün ışığından mutlaka faydalanın. Eve hapsolmayın, kapalı mekanlarda uzun süre tıkılı kalmayın. Çalışıyorsanız mesai aralarında ve öğle aralarında hava almaya çıkın.
    • Sağlıklı uyuyun ve çok yemek yemeyin. Doğru bir uyku için yastığınızın uygun olmasına özen gösterin.
    • Açık havada yürüyün.
    • Sosyal ilişkilerinize dikkat edin.
    • Enerji vampirlerinden uzak durun.
    • Tüm sorunlarınızın hepsiyle aynı anda mücadele edemezsiniz. Bunu unutmayın. Ancak çabalamaktan da vazgeçmeyin.
    • Eğer kendinizi gerçekten kötü hissediyorsanız, bir uzman yardımı almaktan çekinmeyin.
    • Bu dönemde karbonhidrat tüketimi ve fast foodlara olan artış zirve yapabilir. Ancak bunun ileride size olumsuz yansıyacağını hatırlatmakta fayda var.

    Sigara tüketimine bağlı depresyon

    Sigara tüketimi uzun yıllardır depresyonla bağlantılı bir durumdur. Depresyona eğilimli kişilerin sigara bağımlısı olma ihtimali daha yüksektir. Bu alışkanlığın sürdürülmesi bilinen bir gerçektir.

    Sigara tüketimine bağlı depresyonda, nikotinin beyindeki nörotransmitter adı verilen kimyasal bileşeni etkileyerek serotonin ve dopamin seviyelerini etkilemesi söz konusudur. Bu olay, bağımlılık yapıcı durumu ve ruh hali değişiklerini önemli ölçütte etkileyebilir.

    Beyin kimyasallarınızı dengelemek istiyorsanız, sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak kalmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

    Uyku yoksunluğuna bağlı depresyon

    Uyku yoksunluğunun en bilinen yan etkisi, sinirlilik ve duygu durum bozukluğudur. Düzgün uyuyamamak, çok düşük şarjdaki bir telefona benzetilebilir. Onunla iletişim kurabilir, mesaj gönderebilirsiniz. Ancak oyun oynayamaz, eğlenemez ya da dışarı çıkamazsınız.

    Sağlıklı kişiler uzun süre düzgün uykudan mahrum bırakıldığında, psikolojik olarak davranışlarında değişme görülür. Daha fazla sinirlenme, olayları gereğinden daha ciddiye alma gibi durumlar baş gösterebilir. Bu sebepten dolayı, iyi ve sağlıklı bir uyku almaya mutlaka özen göstermelisiniz.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz