back to top
More

    Capgras Sendromu Nedir? Capgras Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

    Sanrısal yanlış tanıma ve algılamanın en uç boyutlarından biri olan ve belki de çevremizdeki insanlarda da karşılaştığımız Capgras sendromu nedir? Capgras sendromunun belirtileri nelerdir?

    Capgras Sendromu Nedir?

    Capgras sendromu; temelde az rastlanan, yanlış tanıma bozukluğu olarak adlandırılan ve sanrılarla baş gösteren bir hastalıktır. Sendrom, şizofreni ya da psikozla birlikte seyredebileceği gibi hiçbir hastalık görülmeden karmaşık bir şekilde de tanımlanabilir. Bu hastalığa yakalanan bireyler, çevrelerindeki ve ailelerindeki kişileri (bazen de kendilerinin) yerine onlara çok benzeyen kişilerin (sahtekarların) geçmiş olduğuna inanır.

    Olguların çoğu değerlendirildiğinde, kişinin anne ve babasının değiştirildiğine inanması bile söz konusu olabilir. Kişinin yaşadığı perseküsyon sanrıları çok ciddi boyutta olabilir. Hatta bireyin 3 yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, kişiyi sosyal yaşamdan ayrıştırabilir.

    Capgras sendromunun ilerleyen boyutları, şizofreniyle sonuçlanmakla beraber kişinin psikolojik açıdan yıpranmasına neden olacaktır. Sanrısal yanılmaların oluşturduğu duygu ve durum bozukluğunun etkileri ölçülecek olursa, kişinin diğer insanlardan izole bir yaşam sürmesine kadar gidebilecek önemli bir bozukluk olduğunu söyleyebiliriz.

    Dünya üzerinde 500 milyondan fazla kişi, psikolojik rahatsızlıklarla ve bunun getirmiş olduğu tüm olumsuz sonuç ve süreçlerle mücadele vermektedir. Psikolojiyi önemli ölçütte etkileyen duygu ve durum değişikliğinin temelinde genetik faktörler olsa da, hastalığının tüm etkenlerini tek bir faktöre bağlamak çok doğru olmayacaktır.

    Capgras sendromu gibi psikolojik sanrıların ilerleyen süreçlerinde şizofreni ile karşılaşılması oldukça muhtemeldir. Yaşanan bu hayalet sanrıları, bireyin yaşamını önemli ölçütte değiştirebildiği gibi aynı zamanda etkileme kapasitesine de sahiptir.

    Yüzleri tanımaya yarayan temporal lob ile duygusal tepki vermeye yarayan limbik sistem arasındaki bağlantının harabiyete uğraması ya da akışının bozulması sonrasında bu sendroma yakalanma riskinin önemli ölçütte artış gösterdiğini düşünen nörologlar da bulunmaktadır. Yaşanan hasardan sonra bireyler, yakın çevresindeki insanları görmelerine rağmen tepkisiz kalmayı seçebilirler.

    Örneğin, birey annesini gördüğü zaman onu tanıyabilir ancak onun yüzüne baktığında bir şey hissetmeyebilir. Bu durum bir nevi, “karşımdaki yüz anneme ait ancak o benim annem değil” algısını yaratmaktadır.

    Kişinin gerçeklik algısını yitirmesine neden olan capgras sendromu, oldukça tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Kişi, çevresindeki insanların sahteleriyle değiştiğini düşünerek onlara karşı hiçbir şey hissetmez. Ayrıca bireyin kendisine komplo kurulduğunu düşünerek paranoyak davranışlar sergilemesine de neden olabilir.

    En son haberler ve güncellemeler için Instagram, Twitter, YouTube, Telegram Haber ve Telegram Sohbet hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

    Antrenman Programları 

    antrenmanprogramii

    Daha Fazla İçerik

    Yorum yap

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen adınızı buraya giriniz